Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 10. januar 2001 kl 19.30 Guvernanter i Russland

Guvernanter i Russland (t)

NRK2 onsdag 10. januar kl 19.30
Guvernanter i Russland

Gammel tradisjon - moderne fenomen

I det gamle Sovjetunionen var skolene velorganiserte, trygge og gratis. Med i de nye skolereformene i Russland er utdanningsvesenet i ferd med å bli todelt: i statlige og private skoler. Familier som kan betale, har størst valgmulighet. I velstående hjem er også den moderne russiske guvernanten et nytt fenomen, særlig der barna er for små for vanlig undervisning.

Nadja fra St. Petersburg, som studerer for å bli guvernante, forteller i kveldens finske dokumentar om en modernisert tradisjon. Guvernantenes arbeidsoppgaver er blitt endret siden tsartidens Russland, da de arbeidet i adelsfamilier og praktisk talt var familiemedlemmer. I dagens samfunnet ansetter mange guvernanter også fordi de ikke tør å la barna sine gå alene til parken.

Krav til undervisning
Vi er vant til å høre om elendige forhold i Russland, der verken lærere eller andre arbeidere kan regne med å få sin lønn utbetalt.

På den andre siden vet vi også at det finnes rike russere som lever i luksus, som kjøper undervisning til sine barn, og som også stiller krav til denne undervisning. I St. Petersburg er det de siste årene blitt etablert et titalls spesialskoler med semesteravgifter - såkalte eliteskoler, der man for en ekstra slant også kan bli garantert trygge skolereiser.

NRK2 onsdag kl 19.30

Finsk dokumentar fra YLE
Regi: Lisa Hovinheimo
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no