Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 9. februar 2001 kl 23.55 Cream - startskuddet til heavyrocken

Cream startskuddet til heavyrocken (t)

NRK1 fredag 9. februar kl 23.55
Cream - startskuddet til heavyrocken

Historien om supergruppa Cream

Cream besto av Eric Clapton, Jack Bruce og Ginger Baker. Trioen holdt sammen i bare to år, men har satt spor etter seg hos både publikum, kritikere og andre musikere. Heftige, elektriske bluesrock-rytmer var kjennetegnet på bandet, som også gjorde gitaristen Eric Clapton til verdens første instrumentalidol.

I publikums øyne på 60-tallet representerte de tre musikerne i Cream det beste som fantes blant rockemusikere - \"kremen\" av britisk rock. I 1966 var Eric Clapton allerede kjent som en fremragende gitarist, særlig gjennom samarbeidet med grupper som The Yardbirds og John Mayall\'s Bluesbreakers. Bassisten Jack Bruce og trommeslageren Ginger Baker hadde også solid musikalsk bakgrunn. Begge hadde spilt i rytmeseksjonen til The Graham Bond Organization, et bluesjazz-band med organisten og sangeren Bond som frontfigur.

Debutalbumet \"Fresh Cream\" var en blanding av standard blues-låter som \"I\'m So Glad\" og \"Spoonful\" og originale komposisjoner som \"I Feel Free\" og \"N.S.U\". I det andre albumet, \"Disraeli Gears\", dukket trioen ned i en fantasiverden av psykedeliske lyder og stemninger med en undertone av bluesrock i bunnen. Låter som \"Tales of Brave Ulysses\" og \"Sunshine of Your Love\" gjorde sitt til at Cream sto fram som det beste bandet blant andre band i samme sjanger.

Oppløsningen
Eric Clapton, Jack Bruce og Ginger Baker var tre store egoer med sterkt markeringsbehov. På scenen var det krig - de tre prøvde å overdøve hverandre ved å spille det høyeste de kunne. I 1968 annonserte Cream at de skulle oppløses i slutten av året. Faktum var at de skiltes som uvenner, bare to år etter at de ble lansert som populærmusikkens nye supergruppe. På den korte tiden hadde de rukket å skape musikkhistorie.

Cream hadde avskjedskonsert i Londons Albert Hall 26. november 1968. To måneder senere kom albumet \"Goodbye\". Er spilte sammen i to år.

- Den eneste gode musikken er den som gode musikere spiller for hverandre. Jeg tror det var det som gjorde Cream så forskjellig fra andre rockegrupper, sier Jack Bruce i kveldens program som forteller Cream historie.

NRK1 fredag kl 23.55

Britisk produksjon
Originaltittel: The Cream
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)