Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 30. september 2011 kl 21.00 Film: L.A. Confidential

Prisbelønt krimdrama

Vi skal til Sør-California tidlig på 1950-tallet, en periode hvor Hollywood stadig var stedet for glitter, glamour og sofistikert livsførsel. Dudley Smith (James Cromwell) er sjef for L.A.P.D (Los Angeles politidistrikt), og er svært lojal overfor sine ansatte. Han lukker øynene for vold og korrupsjon innen etaten, så lenge det går ut over "the bad guys".

Bud White (Russel Crowe) er en politietterforsker som opplever at hans voldelige og kyniske natur ofte er i konflikt med hans mer grunnleggende prinsipper om anstendighet og rettferdighet.

Ed Exley (Guy Pearce) er en politimann som har avansert i gradene. Han "går etter boka", og nøler ikke med å sette sine kolleger på plass. Han blir tolerert av de andre på grunn av sin store kjennskap til interne forhold i etaten.

Jack Vincennes (Kevin Spacey) er en overfladisk "Hollywood" etterforsker, som blant annet har en jobb som teknisk rådgiver for tv-serien "Badge of Honor". Han er også kamerat med Sid Hudgeons (Danny De Vito), redaktør for skandalemagasinet "Hush Hush". Disse to har gjensidig nytte av hverandre.

Vold, svindel og mord
White, Exley og Vincennes blir etter hvert dratt inn i en seig affære med vold og svindel som til slutt kulminerer med flere mord i en kaffebar. Mordene antas å ha sammenheng med Mickey Cohens (Paul Guilfoyle) planer om å konsolidere sin makt over den organiserte kriminaliteten i Los Angeles.

Dette fører til oppdagelsen av en bisarr pornografi- og call girl-ring, drevet av Pierce Pratchett (David Strathairn). Kvinnene må gjennomgå plastiske operasjoner for å ligne berømte filmstjerner mest mulig. Whites rolle i etterforskningen blir ikke mindre komplisert av at han faller for Lynn Bracken (Kim Basinger), en av Patchetts prostituerte som ligner Veronica Lake på en prikk.

"L.A. Confidential" er basert på den bestselgende romanen med samme navn av James Ellroy. Filmen ble nominert til ni Oscar-priser, og vant to. Den ene fikk Curtis Hanson og Brian Helgeland for beste filmmanus, og den andre gikk til Kim Basinger for beste kvinnelige birolle.

Filmen er blitt sendt tidligere.

Amerikansk spillefilm fra 1997
Originaltittel: "L.A. Confidential"
Regi: Curtis Hanson
I rollene: Kevin Spacey, Russel Crowe, Guy Pearce, James Cromwell, Kim Basinger, David Strathairn, Danny De Vito
Pressekontakt: presse@nrk.no, tlf: 23 04 74 83