Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 26. desember 2000 kl 19.30 Backpacking - turisme med mening eller bare shopping?

Backpacking turisme med mening eller ba


NRK2 2. juledag tirsdag 26. desember kl 19.30
Backpacking - turisme med mening eller bare shopping?

Unge ryggsekkturister på søken etter frihet

De kjennetegnes av en bestemt livsstil. De tar med seg alt de trenger i en ryggsekk, tar fri fra studier eller jobb og blir borte i noen uker, måneder eller kanskje flere år. De lever gjerne på stramme budsjetter og søker billige løsninger for overnatting og mat. De har utviklet et eget nettverk av informasjonsutveksling blant annet gjennom reiseguiden Lonely Planet og Internett.

I kvelden møter vi seks av de stadig flere unge menneskene her i landet og andre industrialiserte land som reiser som backpakere til attraktive land som Thailand, Laos, Guatemala og Mexico. Her har det utviklet seg rene kolonier av vestlig ungdomsturisme, der all lokal virksomhet er tilpasset ryggsekkturistenes behov.

Backpacking er et fenomen som sier mye om det moderne mennesket. Et menneske som kjeder seg, søker etter frihet og mening med livet, tenker individualistisk og vegrer seg for å inngå forpliktelser. Tv- dokumentaren fokuserer på backpacking og viser allmenngyldige sider ved det moderne menneskelivet.

- Som backpacker er du mer fri og prater mer åpent med andre mennesker, sier 21 år gamle Heidi Fossvold, som er en av de norske backpackerne som blir intervjuet i dokumentaren. Hun jobbet i Bongo Bar på den populære partystranden Hat Rin i Sør-Thailand for å tjene penger nok til å være i Asia så lenge som mulig.

I dokumentaren møter vi også filosofen Lars Svendsen. Han har skrevet boken \"Kjedsomhetens filosofi\", der han beskriver flere sider av det moderne menneskets streben etter å bekjempe følelsen av å kjede seg.

\"Du kjeder deg aldri, du er alltid på vei et sted\". \"Det er jo bare en egotripp\". \"Du ender opp med å gjøre akkurat de samme tingene som du gjør hjemme\". \"Jeg lærer mye om meg selv\". \"Dette er den nye formen for charterturisme\". Dette er noen av backpackernes beskrivelse av det livet de har valgt - for en periode de selv ikke vet når tar slutt. Frihet er backpacker- livets viktigste stikkord. Og Lars Svendsen mener det filosofiske grunnlaget for deres levemåte ligger hos romantikerne - 200 år tilbake i tiden.

Opptakene er gjort i Thailand, Laos, Guatemala og Mexico i 1999. En god del av materialet er hentet fra Khao San Road i Bangkok og den kjente partystranden Hat Rin i Sør-Thailand. Khao San Road og Hat Rin er også med i Alex Garlands kultbok \"The Beach\", som nylig er kommet i filmversjon med Leonardo di Caprio i hovedrollen.

Bak dokumentaren står Erik Hannemann og Tove Gravdal. Erik er utdannet pressefotograf. Etter flere år i pressen begynte han i 1998 med videoproduksjon. Nå studerer han ved London International Film School. Tove Gravdal er frilansjournalist og har i mange år reist over store deler av verden. Hun har bodd fire og et halvt år i Paris, men er nå bosatt i Norge.

NRK2 tirsdag kl 19.30
Tidligere sendt NRK1 30.9.00


Norsk dokumentar
Idé, intervjuer, foto, regi, produksjon: Erik Hannemann, 92236351
Idéutvikling, intervjuer, produksjon: Tove Gravdal, tlf. 23198540, 97020951
Pressekontakter:Gunilla Gaarder, tlf. 23049364 og Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilder

1. Backpakerne er stadig på jakt etter steder der ingen har vært før dem. Her går de i land på Bottle Beach på Kho Pan Nganøya i Thailand.

2. 21 år gamle Heidi Fossvold jobbet i Bongo Bar på backpaker-stranden Hat Rin i Sør-Thailand for å tjene penger til å være i Asia så lenge som mulig.

3. 30 år gamle Mike O\'Neill reiste rundt i Asia som backpacker i hele fjor. Her ved Mekong-elven i Laos.