Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 11. oktober 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Hvorfor er jakt så fascinerende?

Fire svært fornøyde jegere etter en vellykket skogsfugljakt. Runhild Gjelsvik, programleder Kari Toft, Martin Blom og gordonsetteren Dino (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Fire svært fornøyde jegere etter en vellykket skogsfugljakt. Runhild Gjelsvik, programleder Kari Toft, Martin Blom og gordonsetteren Dino (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Hvorfor drar nesten 200.000 nordmenn til skogs eller til fjells for å jakte? For Ut i naturens Kari Toft var det bare én måte å finne ut det på: prøve sjølv.

For å kunne bli en jeger må du ta jegerprøven, og dermed havnet programleder Kari Toft på skolebenken igjen. Hun ble testet i både viltlov, etikk, artskunnskap og våpenbruk. Det siste var nok det mest krevende for en som aldri hadde tatt i et ladd våpen før. Vi følger Kari Toft på skytebanen hvor hun løsner skudd for aller første gang.

Drevent jaktlag
Vi følger henne også ut i skogen noen mil øst for Lillestrøm en tidlig septembermorgen sammen med de drevne jegerne Runhild Gjelsvik, Martin Blom og gordonsetteren Dino. De kjenner terrenget og vet hvor sjansen er størst for å få skogsfugl på vingene.

Jakt er spenning og overraskelser. Skogen er tett, og fuglene flyr fort. Ofte oppfattes byttet bare som en skygge mellom trærne, og du rekker knapt å heve børsa før fuglen er borte. Du står bare igjen med spørsmålet: Hva var egentlig det?

Ut i naturens jaktlag fikk ikke bare med seg sitrende spenning, vare skogsstemninger og et innblikk i hva det vil si å være jeger. De hadde også med seg orrfugl i sekken på veien hjem.

Egenprodusert naturdokumentar fra Naturredaksjonen, Porgram riks, Hordaland
Programleder: Kari Toft
Prosjektleder: Thomas Hellum, tlf: 41 42 55 09
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV.