Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. november 2003 kl 21.30 Faktor: Kjell Håkonsen - travtreneren

Trener hester i verdensklasse

Kjell Håkonsen og Spikeld. Verdensrekordholderen er nesten like flink på to bein som på fire. (Foto: Felleskjøpet)
Kjell Håkonsen og Spikeld. Verdensrekordholderen er nesten like flink på to bein som på fire. (Foto: Felleskjøpet)
Kjell Håkonsen er i en klasse for seg blant norske travtrenere, og i en alder av 67 år hevder han seg fortsatt. På uforklarlig vis får han frem gode travere av hester andre ikke klarer å gjøre noe med, og den mest kjente av dem er Rex Rodney.

Det har gått 17 år siden Rex Rodney vant Elitloppet på Solvalla i Sverige, det mest prestisjefylte travløpet i verden. Mannen bak suksessen er Kjell Håkonsen. – Det var en drøm som gikk i oppfyllelse, sier han selv. Ingen nordmann eller norskfødt hest har klart å gjenta bedriften etter ham, men seieren satte Norge på kartet innen travsport.

Rex Rodney var en ener, men Håkonsen har hatt mange gode hester etter ham. I 2000 satte kaldblodshesten Spikeld verdensrekord på Forus travbane med tiden 1.18.6, en rekord som fortsatt står.

Interesserte seg tidlig for hest
- Jeg krever mye av både meg selv og hestene, men hestene må trives og være i orden dersom det skal bli resultater. Derfor driver jeg i landlige omgivelser på Sviland i Rogaland, hvor det er gode treningsforhold, sier Håkonsen.

Han kom til Sviland på begynnelsen av 80-tallet, men det var hjemme i Østfold det hele startet. Allerede som barn interesserte han seg for travhester. – Jeg skjønte tidlig at jeg hadde evnen til å få kontakt med hester, og gjerne hester som ble regnet som litt vanskelige, sier han.

I konfirmasjonsalderen reiste han hjemmefra for å jobbe som dreng på gårder som hadde travhester. Etter en full arbeidsdag ble kveldene brukt til å kjøre hest. Senere fikk han jobb som stallgutt hos datidens store travtrenere på Bjerke travbane. Der fikk han ord på seg for å være flink med hester som sprang ut eller sparket etter folk. – Når du får til sånne, så får du et godt ry på deg, sier Håkonsen.

Vanskelig treåring
Det gode ryktet har han beholdt. Blant hestene som i dag står på stallen i Sviland, er det flere som har fått et nytt liv som travhest etter møtet med Håkonsen. I alt er det ni hester på stallen. Det er lite for en travtrener, men Håkonsen vil ikke ha flere.

Blant hestene hans er tre år gamle Spiker, som er sønn av verdensrekordholderen Spikeld. Han har ikke arvet farens kropp, og er uvanlig stor og tung til travhest å være. I løpet av en kort karriere har han slitt med allergier og skader i beina, men Håkonsen har likevel tro på at hesten skal bli god når han blir eldre. At Spiker skal gjøre det bra i Norsk travkriterium, årets viktigste løp for treåringer, har han derimot ikke tro på.

Høy seiersprosent
- Hester må trenes slik at de tåler det. Det gjelder både fysisk og psykisk. Hvis ikke psyken er på plass, blir det ikke resultater, sier Håkonsen. Statistikken viser at han får det til. Selv om de fleste andre travtrenere har flere hester som starter i løp enn Håkonsen, vinner hans hester langt oftere enn de andres. De siste årene har seiersprosenten hans variert fra 40 til nærmere 60 %.

– Hest gjør godt for kropp og sjel. Jeg slapper av når jeg jobber med hester, det er så interessant. Jeg vet at jeg har valgt rett yrke, selv om det krever enormt mye. Det nytter ikke for meg å reise vekk i helgene. Skal du være med i toppen må hestene stelles hver dag, akkurat som nyklekte kyllinger, sier Håkonsen.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse, og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Åse Karin Hansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside