Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 29. desember 2003 kl 18.10 Norske filmminner: Skjær i sjøen

Henki Kolstad i trivelig sommerflørt

Henki Kolstad og Solfrid Heier spiller i muntre
Henki Kolstad og Solfrid Heier spiller i muntre "Skjær i sjøen" fra 1965. (Foto: Norsk Film A/S)
En middelaldrende, fraskilt forfatter gjenopplever ungdommens berusende forelskelse, takket være sin tenåringsdatter Eva. Hun feier inn i hans dovne sørlandsidyll sammen med to venninner.

Den litt satte forfatteren, Johannes Mørk (Henki Kolstad), har slått seg til på Sørlandet der han etterhvert er blitt en surpeis. Eksentriker er han også

Datteren Eva (Tone Danielsen) og hennes venninner drar ham ut av sitt vanegjengeri, og med Evas venninne i kikkerten blomstrer etterhvert "den ny´ vin" i Johannes Mørk.

Sommerflørt
Arthur Omres novelleperle "Sensommer" ligger til grunn for Tancres Ibsens filmmanus som regissør Knut Andersen ("Brent jord", "Jentespranget") har basert sin muntre film "Skjær i sjøen" på. Resultatet ble en lett og vemodig sommerflørt som lyste opp i vintermørket på premieren i 1965.

Unge skuespillere
Det var en ung garde av ukjente, nybakte skuespillere som møtte det norske kinopublikum med "Skjær i sjøen". Tone Danielsen hadde tidligere prøvd seg i skolerevyer og amatørteater. Solfrid Heier i rollen som venninne, kom direkte fra popbransjen, der hun hadde et navn som sangeren Winnie. I filmen får hun også bruk for sangstemmen. Tone og Solfrid var henholdsvis 18 og 19 år da de debuterte på kinolerretet i "Skjær i sjøen".

- Knut Andersen var en mester i å hente fram talentet vi hadde i oss, og Henki Kolstad var en drøm å spille mot for nybegynnere som oss. Forståelsesfull og tålmodig som en varm sommerdag, røpet de to overfor Programbladet da filmen sist ble vist i fjernsyn (1993).

I tillegg til Kolstad var Kai Remlov i rollen som ung beiler.


Norsk spillefilm fra 1965
Regi: Knut Andersen
Manus: Tancred Ibsen etter Arthur Omres novelle "Sensommer"
I rollene: Henki Kolstad, Tone Danielsen, Solfrid Heier, Kai Remlov
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57