Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 1. februar 2001 kl 20.00 Barmeny

Barmeny (ttv)

OPPDATERT MELDING!

NRK1 torsdag 1. februar kl 20.00
Barmeny

Herlig sjokolade som alle kan lage

Det er slett ikke vanskelig å lage sin egen konfekt, i hvert fall ikke når du vet hvordan du skal gjøre det. Lars Barmen har invitert en sann sjokoladekunstner til kveldens Barmeny, Sverre Sætre, som til daglig er å finne på Jacobs i Oslo.

Den unge trønderen holder i hevd et yrke svært få driver med: Han er spesialist på sjokolade. Sjokoladeskulpturen han presenterer i programmet krever nok en smule øving, men konfekten, kakene og sjokolademoussen har du absolutt en sjanse til å klare.

Lys sjokoladekonfekt
500 g lys sjokolade
300 g fløte
6 ss pulverkaffe
200 g grovhakket pistasjnøtter

Hakk sjokoladen i biter og ha i en bolle med fløte, tilsett pulverkaffe og smelt til all sjokoladen er oppløst. Avkjøl i kjøleskap og form til små kuler. Smelt de siste 4 ss av sjokoladen og dypp kulene i denne. Legg kulene over i en skål med pistasj og rull dem godt.


Mørk sjokoladekonfekt
500 g mørk sjokolade
300 g fløte
50 g aprikos
1 ss Grand Marnier eller annen likør, cognac, whisky etc.
200 g melis

Hakk sjokoladen, tilsett fløte, hakket aprikos og likør og smelt til en glatt masse. Avkjøl og hell massen i en sprøytepose. Sprøyt massen ut til ca 4 cm lange pølser på et brett. Avkjøl og rull dem i melis.

Hasselnøttmarengs
10 eggehviter
400 g sukker
300 g hasselnøtter
Pisk eggehviter med sukker til det stivner.
Kjør nøttene i mikser til et grovt mel og bland det forsiktig inn i marengsen.
Smør et 2 cm tykt lag med marengs på 3 bakebrett med papir.
Bak på 175 grader i ca 20 minutter.

Fyll resten i en sprøytepose og sprøyt stenger på bakebrett med papir.
Bak på 175 grader ca 10 minutter. Avkjøl og oppbevar tørt.

Sjokolademousse
1 kg sjokolade
250 g fløte
250 g sukker
500 g eggeplommer
1,8 l fløte
Hakk og smelt sjokoladen i en bolle.
Kok opp 250 g fløte og sukker.
Rør eggeplommer sammen i en bolle og spe med den varme fløten.
Pisk resten av fløten luftig.
Bland sjokoladen i eggblandingen og avkjøl litt.
Rør 1/4 av fløten godt inn i sjokoladeblandingen. Fold så sjokoladen forsiktig inn i resten av kremen.

Montering:
Legg biter av hasselnøttmarengs i bunnen av stålringer eller springformer og fyll på med sjokolademousse, frys. Moussen kan også fylles i glass, kopper etc.

Variant 1:
Tin moussen litt og ta av stålringen.
Knekk opp biter av marengsstengene og trykk den fast i moussen rundt hele kanten av kaken og på toppen.

Variant 2:
Frys et bakebrett og smelt 200 g sjokolade. Stryk sjokoladen raskt utover brettet, skjær ut en firkant og løft denne raskt opp og form den rundt en moussekake. Oppbevar kaldt.

Variant 3:
Sjokoladeglasur
500 g sjokolade
300 g fløte
200 sukker
100 g revet sjokolade

Hakk sjokolade og ha i en bolle. Kok opp fløte og sukker og hell over. Rør godt sammen. Stryk litt av glasuren oppå en frossen mousse, vent til den har stivnet, hell så resten av glasuren over og la den glatte seg ut. Dryss revet sjokolade på sidene.

Temperering av sjokolade
Hakk sjokolade og smelt den i et vannbad til den har en temperatur over 45 grader. Ta 2/3 av sjokoladen og hell den over på en plate. Kjøl den ned til under 27 grader. Bland med resten av sjokoladen og varm forsiktig men ikke over 34 grader.

NRK1 torsdag kl 20.00

Egenprodusert fra Fakta- avdelingen
Programleder: Lars Barmen
Prosjektleder: Are Fiva
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilder:
I kveldens Barmeny lærer vi å lage de herligste sjokoladeretter. (Foto: Torbjørn Morvik).

En nydelig sjokoladekake alle kan lage. (Foto: Torbjørn Morvik).