Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. juni 2000 kl 19.30 Med sjel og særpreg: Fru Anne Grete til Rosendal

Med sjel og særpreg: Fru Anne Grete til


NRK1 mandag 12. juni kl 19.30
Med sjel og særpreg (1:7): Baronessen i Rosendal

Setter farge på hverdagen

I en serie sommerportretter, signert det populære NRK-teamet Andreas Lunnen og Sverre Krüger, møter vi hverdagsmennesker som har tråkket litt utenfor oppgåtte stier. Det er mennesker som har entusiasmen og optimismen til felles. \"Med sjel og særpreg\" setter de farge på hverdagen. Først ut er kvinnen som for 20 år siden tok jobb som stuepike ved Norges eneste baroni. I dag leder Anne Grete Honerød arbeidet med å gi liv til et av landets fineste kulturminner - Baroniet Rosendal i Hordaland.

Anne Grete Honerød (44) er opprinnelig fra Sauda. Med besteforeldre i Kvinnherad fikk hun ofte muligheter til å oppsøke eventyrriket i Rosendal innerst i en arm i Hardangerfjorden. Her opplevde hun spenning og fascinasjon og drømte om et voksenliv på det over 300 år gamle Rosendal slott.

Nå kan hun se tilbake på 20 travle og innsatsfylte år på dette navngjetne, hvitkalkede steinslottet i et vilt og vakkert naturlandskap som strekker seg fra fjord til fonn. Her bor hun sammen med gemal og datter. Her jobber hun nær sagt døgnet rundt for å ta vare på alle de funksjoner som denne turistmagneten forlanger. Det skal restaureres og vedlikeholdes, det skal arrangeres selskaper, konserter og teaterforestillinger og ikke minst omvises og trakteres. Hvert år legger 40.000 besøkende turen til baroniet midt i den storslåtte vestlandsnaturen.

Jeg føler det som et enormt privilegium å få bruke mine krefter på å holde liv i dette klenodiet, sier Anne Grete. - Det er en meget kjær plikt å videreføre de rike tradisjoner, og de varme og begeistrede reaksjoner fra våre gjester tar vi som bekreftelse på at baroniet har en klar misjon også i et nytt tusenår.

350.000 seere
Det er sjette sommeren på rad at Andreas Lunnen og Sverre Krüger lager slike hverdagsportretter. Selv om mange forlater godstolen foran tv-skjermen om sommeren, fulgte gjennomsnittelig 350.000 seere med på de underholdende og interessante programmene i fjor. - Også i år har vi funnet fram til handlekraftige mennesker som setter ting ut i livet. Det er mennesker som realiserer planene sine. Noen med liv og lyst, andre er mer ettertenksomme, forteller Andreas Lunnan og legger til at det er stor spennvidde i programmene.

Serien består av sju halvtimes portretter.

NRK1 mandag kl 19.30

Bilde
Anne Grete Honerød har skapt et levende museum og et kultursentrum i Rosendal. (Foto: Andreas Lunnan).

NRK1 mandag kl 19.30

Egenprodusert fra NRK Sør-Trøndelag
Ved Andreas Lunnan og Sverre Krüger
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123