Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. oktober 2007 kl 20.10 Why Democracy?: En blodig tegneserie

En karikaturtegnings blodige konsekvens

Journalist og regissør Anders Kjær (Foto: Why democracy?)
Journalist og regissør Anders Kjær (Foto: Why democracy?)
Reaksjonene som oppsto i kjølvannet av Jyllandspostens trykking av de omstridte Muhammed-karikaturene skapte voldsomme reaksjoner og konsekvenser langt ut over Danmarks grenser. Nylig blusset debatten opp igjen som følge av den svenske kunstneren Lars Vilks tegningen.


I den danske dokumentarfilmen En blodig tegneserie, som er en del av dokumentarserien Why democracy?, følger vi livet i avisredaksjonen gjennom det verdensomspennende bråket som oppsto etter publiseringen.
Hva forteller disse reaksjonene oss om det vi i den vestlige verden opplever som selve kjernen i demokratiet, nemlig ytringsfriheten?
Hva skjer når en demokratisk rettighet krenker en annen?


Skal ytringsfriheten begrenses?
En blodig tegneserie er en dokumentar om hvordan og hvorfor 12 tegninger i en dansk lokalavis kunne trekke et lite land inn i en konfrontasjon med muslimer over hele verden. Regissøren forsøker å belyse hvorvidt respekten for islam kombinert med reaksjonene på tegningene er i ferd med å lede oss mot selvsensur. Hvor tolerante skal vi være for den intolerante? Hvilke grenser skal det være, om noen, for ytringsfrihet? Filmen tar oss med til Libanon, Iran, Syria, Qatar, Frankrike, Tyrkia og Danmark hvor vi møter mennesker som spilte en viktige roller i karikaturstriden.

En blodig tegneserie går bak selve striden og forsøker å dokumentere oppskaleringen av den politiske krisen og debatten om ytringsfrihet i demokratiske samfunn.

Tegningene ble beskyldt for å være både rastiske og anti-islamistiske. I følge kritikerne er offentliggjøringen tydelige tegn på et samfunn og et politisk system som blir mer og mer fiendtlig innstilt mot ikke-europeiske innvandrere generelt og muslimer spesielt. Tilhengerne av offentliggjøringen hevdet at dette ikke var et angrep på Islam, men et eksempel på ytringsfrihet i et vestlig demokrati hvor tegninger av religiøse profeter er fullt ut akseptert. Denne gruppen hevder at den verdensomspennende debatten og protestene var et resultat av utstrakt islamsk terrorisme.


Om regissøren
Danske Karstein Kjær er journalist, regissør og produsent og har jobbet som korrespondent for World Media før han startet med tv-produksjon. Han har produsert mer enn 200 programmer for dansk og europeisk fjernsyn i tillegg til et stort antall spesialprogrammer om utenrikssaker, særlig om Midtøsten. Kjær er grunnlegger og eier av det uavhengige produksjonsselskapet Freeport Film i København. Han er mest kjent for sin bruk av satire, humor og uvanlige metoder i belysningen av sensitive og kulturelle spørsmål.


Om Why democracy?
Demokrati har etter hvert blitt et noe forslitt begrep i vår tid og brukes på forskjellige måter i ulike deler av verden; men hva betyr det? Kan vi definere det, måle det, beskytte det? Kan det bli kjøpt, solgt eller byttet? Kan det vokse? Kan det dø? Hvilken betydning har det for mennesker som aldri har opplevd det? Hva betyr det for folk som ikke tror på det? Og hva betyr det for deg?

Dette er spørsmål som dokumentarprosjektet Why Democracy? forsøker å belyse gjennom bruk av film. Målet er å sette i gang en global diskusjon om demokrati. Det er produsert totalt ti filmer av uavhengige prisbelønte filmstkapere i Kina, India, Japan, Pakistan, Liberia, Egypt, Danmark, Russland, Bolivia og USA.. Filmenes tema favner bredt; alt fra USAs torturmetoder, elverådsvalg på en kinesisk barneskole og Che Guevara til en dansk tegneserieskandale.

Dokumentarserien Why Democracy? er det største multimediasamarbeidet noen sinne. Hele 200 land og 40 kringkastingsselskaper er involvert og med det et publikumspotensial på over 300 millioner. Ti anerkjente filmskapere fra hele verden tar oss med til sitt hjemland for å utforske de komplekse spørsmålene om moderne demokrati.

Alle de involverte landene har sendestart i oktober 2007, og i tillegg til selve dokumentarfilmene vil det også foregå en rekke nettbaserte aktiviteter. En av hovedsamarbeidspartnerene er MySpace.com hvor bl.a. verdens første online dokumentarpremiere vil finne sted. Også nettstedet www.whydemocracy.net. som drives av en gruppe ungdommer fra hele verden som bor sammen i et hus Why democracy-huset i Cape Town i Sør-Afrika vil være et viktig forum for serien.



Dokumentarfilmserie i ti episoder
Regissør: Karsten Kjær
Produsent: Alan Hayling
Produksjonsland: Danmark
Prosjektledere NRK: Carina Bordewich 23 04 53 08/90 12 85 91 og Tore Tomter 23 04 74 13/90 58 46 69
Pressekontakter: Eirin Grytbakk 23 04 86 96/99 53 92 52 og Ingunn S. Eriksen, 48 13 72 34