Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. oktober 2009 kl 21.35 Kautokeinoopprøret

Oppgjørets time

Grensen for urettferdighet er nådd og samene samler seg til et opprør mot handelsmannen Ruth og øvrigheten. (Foto: Rubicon)
Grensen for urettferdighet er nådd og samene samler seg til et opprør mot handelsmannen Ruth og øvrigheten. (Foto: Rubicon)
Samene samler seg i sinne og går den brutale handelsmannen i møte. Dette ender med det blodigste oppgjøret mellom nordmenn og samer noensinne.

Ruth er en nådeløs mann og gjør alt for å opprettholde sin status og formue som handelsmann i Kautokeino. Men kundene har sviktet - ingen vil lenger handle eller drikke hos ham. Med god hjelp fra øverste hold tyr Ruth til skitne triks for å få det slik han vil. Til slutt får samene nok. De samler seg i sinne og et opprør er et faktum.

Senere blir Mons, Aslak og Elen funnet skyldig i mordbrann og mord. Aslak og Mons dømmes til døden, mens Elen blir idømt tvangsarbeid på livstid. De anker saken til høyesterett, men uten tegn på anger blir de ikke benådet.

Ny tv-versjon av opprøret
Filmversjonen om Kautokeino-opprøret fikk strålende mottakelser av både publikum og anmeldere da den gikk på kino i 2008. TV-serien, som er laget av samme regissør, Nils Gaup, er en utvidet versjon som gir et mer nyansert bilde av de involverte og rettssaken som fulgte etter den dramatiske dagen i november 1852.

TV-serien har sterkere religiøst og rettslig fokus. Ved hjelp av ekstramateriale går Nils Gaup dypere inn i den påfølgende rettssaken etter at opprøret fant sted. Vi blir også bedre kjent med karakterene, deriblant Aslak og hans forsøk på anger før han ble halshugget.

Om serien
Som i filmen befinner vi oss på midten av 1800-tallet. I århundrer har de forblåste viddene lengst nord vært bebodd av samefolket og reinsdyrene deres. Men moderne tider er i ferd med å innta den avsides landsbyen Kautokeino, som styres av den velstående og brutale handelsmannen Carl Johan Ruth (Mikael Persbrandt).

En av de samiske gruppene (siida), ledet av den unge kvinnen Elen (Anni-Kristiina Juuso), nekter å betale en urettferdig gjeld til den nådeløse Ruth. Handelsmannen svarer med å fengsle mennene i Elens siida, og hun blir alene om å ta vare på reinsdyrene.

Elen får hjelp til å starte en rettssak som bidrar til at mennene blir løslatt, men da tar Ruth beslag i siidaens reinsdyr. Uten livsgrunnlag har ikke Elen og siidaen noe annet valg enn å gå imot Ruths krav, noe som fører til en av de mest dramatiske hendelser i nord-norsk historie.

Norsk drama i 3 deler (2008)
Regissør: Nils Gaup
I rollene: Anni-Kristiina Juuso som Elen, Mikkel Gaup som Aslak, Michael Nyqvist som presten Læstadius, Aslat Mahtte Gaup som Mathis, Mikael Persbrandt som Carl Johan Ruth og Bjørn Sundquist som presten Stockfleth
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no