Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. mars 2000 kl 22.00 Dok22: Nynazisme i det svenske "folkhemmet"

Dok22: Nynazisme i det svenske \"folkhem


NRK1 mandag 6. mars kl 22.00
Dok22: Nynazisme i det svenske \"folkhemmet\"

Mord, mishandling og forfølgelse

Jøder, innvandrere og homofile er som oftest deres ofre. Men hvem er egentlig nynazistene i Sverige, og hvor farlige er de? Kveldens svenske dokumentar retter søkelyset mot den stadig voksende gruppen av høyreekstremister i landet som truer andre med mord, mishandling og forfølgelse.

Erik (Nilsen) Blücher er et hett navn i Sverige for tiden. Han og andre fra kretsen rundt ham står tiltalt blant annet for å ha distribuert cd-er med nazistisk propaganda. For noen uker siden ble syndikalisten Björn Söderberg skutt ned og drept i sitt hjem. Mikael Wiehe er bare en i rekken av kjente svensker som får mordtrusler, fordi de har gått offentlig ut og tatt avstand fra nazismen. Høyreekstremistenes handlinger ryster Sverige, og nå har svenskene fått nok.

Både politiet selv og juridiske professorer er kritiske til hvordan Sapo og rettsvesenet håndterer nynazistene. Justisminister Laila Freivalds mener at man har tilstrekkelige lover, men spørsmålet er hvordan disse håndheves.

I programmet møter vi både nynazister og deres ofre. Vi besøker Karlskrona, et av nynazismens sterke skanser i Sverige. Hvordan kan det ha seg at nazistene er blitt så sterke der, og hvordan reagerer innbyggerne i byen på deres nærvær? Vi besøker også gammelnazistenes hovedkvarter i Skåne, der nazismen hadde grobunn i Sverige på 30-tallet.

Dokumentaren viser at det er tydelige forbindelser mellom mer husrene fremmedfiendtlige organisasjoner, som Sverigedemokratene og den organiserte nazismen.

NRK1 mandag kl 22.00

Billedtekst
Reporterne Micke P. Lekberg, Anne Lundberg, Tina Thunander og Bosse Holmström setter i kveld søkelyset på nynazismen i Sverige.

Svensk dokumentar fra SVT
Reportere: Micke P. Lekberg, Anne Lundberg, Tina Thunander, Bosse Holmström og Erik Tjernström
Pressekontakt i Fakta innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123