Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 1. oktober 2000 kl 20.10 Bokbadet

Bokbadet (ttv)


NRK2 søndag 1. oktober kl 20.10
Bokbadet (4:15)

Susan Faludi om mannens krise

Anne Grosvold har storfint besøk i badet i kveld. Den Pulitzer-belønte Wall Street-journalisten og forfatteren Susan Faludi (40) kastet en brannfakkel inn i det amerikanske samfunnet med boka \"Backlash\" (\"Det store tilbakeslaget - 90-åras kvinnebilde\") som kom ut i Norge i 1993. Det var et 500 siders sjokkerende bevis på kvinnesakens tilbakeslag. I år er hun på banen igjen, men denne gangen tar hun for seg mannens plass i det moderne samfunnet. Boka heter \"Snytt\", med undertittel \"Sviket mot mannen\".

På samme måte som i \"Det store tilbakeslaget\" er boka basert på en rekke intervjuer som gir leseren skarpe observasjoner av forskjellige livshistorier. Amerikanske anmeldere sier blant annet om boka at den er \"en sprelsk kombinasjon av reportasjer, kulturanalyse og populær psykologi - den er både en flengende kritikk av den amerikanske kulturen og en legemliggjøring av dens mest usunne aspekter\".

En annen anmelder skriver at \"menn som leter etter bekreftelse på sine fiendebilder vil til sin overraskelse oppdage at de får hjelp - av en feminist som forstår dem bedre enn de selv - til å finne fram til konklusjonen\".

Lenge før \"Backlash: The Undeclared War Against Women\" var Susan Faludi en anerkjent journalist med bakgrunn fra The Times og The Wall Street Journal. Hun fikk den ettertraktede Pulitzer-prisen for undersøkende journalistikk i 1991. For boka \"Backlash\" fikk hun National Book Critics Circle Award i 1992.

Da Susan Faludi besøkte Norge I 1993, skrev Aftenposten: \"Journalister som skal intervjue Susan Faludi medgir at de venter å møte en påståelig og fremfusende kvinne med lite til overs for dem som sier henne i mot. I stedet møter de en stille, litt selvutslettende kvinne som ler nervøst hver gang hun sier noe. Men meldingene hennes er sterke...\"

I kveld, sju år senere, er Susan Faludi i Norge igjen, på Rockefeller i Oslo, hvor hun møter bademester Anne Grosvold til samtale om sin nyeste bok, \"Snytt: Sviket mot mannen\".

NRK2 søndag kl 20.10

Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde:
Anne Grosvold har besøk av den Pulitzer-belønte Wall Street-journalisten og forfatteren Susan Faludi i Bokbadet i kveld. ( Foto: Ørn Borgen/Scanpix)