Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 10. oktober 2011 kl 20.15 Jobben er livet

Sårbarhet


Hva skjer nå en prest ikke klarer å ha begravelser lenger? Eller en legesekretær bare gråter når pasienten henvender seg i luka? Kjersti Brakestad Boge er ikke bare prest og Sissel Eitrheim ikke bare legesekretær – de er også sårbare mennesker. Presten er i sorg, og legesekretæren er utbrent.

I 2003 er Kjersti Brakestad Boge prest i Høyanger, og venter sitt tredje barn. Fødselen går fint, og søsknene er stolte av babyen. Men to dager gammel dør lille Isak av en hjertefeil. Sorgen velter over Kjersti, hun klarer ikke å fungere normalt som prest lenger, og - hun blir sint på Gud. Hvordan klarer hun å finne tilbake til sin tro og sitt yrke?

Sissel Eitrheim er flink pike, alltid pliktoppfyllende. Hun er legesekretær, men nå har hun vært sykmeldt i nesten ett år. Hun er utbrent. Før hun ble syk, trente hun fire ganger i uka, og økte til fem fordi hun følte seg uten energi. En dag begynner hun å gråte framfor en pasient. Hun klarer ikke slutte. Kreftene er borte. Etter ni måneder vil hun prøve å komme seg tilbake på jobb, og vil starte med en dag i uka. Klarer hun å finne tilbake til styrken sin?

Om serien
Dette handler om tema vi kan kjenne oss igjen i; å finne balanse i en travel hverdag, å velge seg en karriere med plass for barn, å kjenne på familiens forventninger og pliktfølelse. Forsøke å få til noe, til tross for ytre motstand og konkurranse. Å være stolt av en jobb andre anser som "tabu". Og, når det butter i livet, og man ikke klarer det man pleier, - hvor viktig blir det ikke da å klare å komme seg tilbake på jobb?

For mange er jobben selve livet. De jobber ikke for å leve, men lever for å jobbe. Arbeidet er like mye en hobby, et levesett som det er en måte å tjene til livets opphold. Det er ikke nødvendigvis det å lage seg en karriere som er drivkraften, det er mer arbeidet i seg selv som nesten tar over hele tilværelsen. Da er det ikke alltid så lett å være barn eller ektefelle.

Egenprodusert dokumentarserie
NRK Fakta 2011
Regi: Gjermund Tornholm
Pressekontakt: Karoline Berg, 90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no