Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. januar 2011 kl 17.30 Gry Falch-Olsen

Kjemper for hjemlig natur


Gry Falch-Olsen fra Svolvær har vokst opp med rent hav og storslått natur. Nå kjemper hun for å bevare alt dette.

Mange kjenner Gry Falch-Olsen som en av dem som var med i tv-programmet "Den store reisen". I dag er hun nestleder i «Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja», og i denne utgaven av «Åpen Himmel» forteller hun om sine verdier og sitt engasjement.

Ønsker å bidra
- Engasjementet har alltid ligget der. Når jeg kan være med å bidra, er livet godt å leve, sier Falch-Olsen i «Åpen Himmel».

Hun forteller at hun virkelig måtte reflektere over sitt hjemsteds fortreffelighet da folk fra andre steder i landet fortalte henne hvor heldig hun var. I dag ser hun at naturen og kulturen hjemme i Lofoten er verd å kjempe for.

Vakre omgivelser
Henningsvær er badet i vintersol når «Åpen Himmel» er på besøk, og samtalen mellom Gry Falch-Olsen og programleder Syliv Inez Liljegren ute på kaia, rammes inn av de vakre omgivelsene.

Hun tar også seerne med inn i sitt barndomshjem. Det var tidligere en dagligvarehandel, som hennes foreldre drev. I dag er det lysstøperi, og Gry Falch Olsen får delta i støpingen, og snakker om «det indre lyset» som alle mennesker har i seg.

Den gode kraften
Gry Falch-Olsen har gått fra å ha ei "barnetru", via å ikke døpe sitt første barn, til å finne tilbake til sin kristne kultur. - Da vi opplevde sykdom og dødsfall i familien, så jeg hvor sterk trua er i meg. Jeg tror først og fremst på ei god kraft, og kunne sikkert vært både buddhist og hinduist. Men nå er jeg vokst opp med kristendommen, og har valgt å holde på de ritualer som finnes i den, forteller hun.

Hun tror også sterkt på familien, på samhold, på å ta vare på hverandre og på å være engasjert. Alt dette følger henne gjennom et innholdsrikt liv.

Egenproduksjon 2010
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 15 86, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no