Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 22. august 2005 kl 19.30 Villmark - Oppdageren: Steppens herskere

Livet på Sibir-steppen

Svenske Bobbo Nordenskiöld på besøk i Sibir-republikken Tuva. (Foto: Gardar Sjödin, SVT)
Svenske Bobbo Nordenskiöld på besøk i Sibir-republikken Tuva. (Foto: Gardar Sjödin, SVT)
Svenske Bobbo Nordenskiöld tar oss med langt sør i Sibir, til en av Russlands mest bortgjemte og glemte republikker: Tuva.

Tuva grenser mot Mongolia og elva Jenisej, en av verdens lengste, som har sitt utspring i de mektige Sajanfjellene øst i republikken. I Tuva bor drøyt 300 000 mennesker, og de fleste livnærer seg av dyrehold – kameler, reinsdyr, jaker og hester.

Tuvinene er et nomadefolk, og vår reiseleder blir invitert inn i en jurte (kuppelformet telt). Med jurten som tilholdssted følger han livet på steppen i noen dager.

Aldri fritid, alltid frihet
Blant dem vi møter er Alexandra (55), en tuvin-kvinne som lever et tradisjonelt nomadeliv. Hun er god for 1000 får, 130 hester og 50 kyr. Ordet fritid finnes ikke i hennes vokabular. Men et beslektet ord som frihet står sentralt i hennes ordforråd, for på steppen er det fritt og fint, men også mye slit. Her handler det om å leve på dyrenes og naturens vilkår, langt borte fra byens stress og larm.

Tuva er også et område fullt av mystikk, noe vår reiseleder får erfare da en vaskeekte sjaman blander seg inn i programmet.

Neste mandag sendes siste avsnitt i reiseserien med Bobbo Nordenskiöld. Også det fra Tuva og da med særlig vekt på reindriftsnæringen i den russiske republikken.

Mer om serien
Gjennom åtte programmer tar svenske Bobbo Nordenskiöld seerne med på reiser utenfor allfarvei, til mennesker og steder langt vekk fra den vanlige turiststrømmen. Følg med på spennende ekspedisjoner bl.a. til Nord-Vietnam, Kerala på Indias vestkyst, inn i det ville Tanzania og på skogstur gjennom taigaen.

Bobbo Nordenskiöld er for øvrig etterkommer av Adolf Erik Nordenskiöld som oppdaget Nordøstpassasjen og Otto Nordenskjöld som ledet den første svenske ekspedisjonen til Sydpolen.

Svensk reiseserie i åtte deler (2003)
Originaltittel: Vildmark – Upptäckaren
Produsert av: Sveriges Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57