Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. juni 2004 kl 21.30 Faktor: plettfri handel

En tidsmaskin på Sagene

Odvar Mysterud (77) har jobbet i butikken i 55 år. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Odvar Mysterud (77) har jobbet i butikken i 55 år. (Foto: Ole Kaland, NRK)
I sending nummer 100 fra Faktor blir vi i kveld med bak disken i det som kanskje er en av landets best bevarte isenkram-butikker. O. Mysterud ligger i den gamle arbeiderbydelen Sagene på Oslos østkant, og har sørget for at folk får det de trenger til hus og hjem siden krigen. I dag er Odvar Mysterud 77 år, og han har jobbet i butikken siden han var 22.

Kjøpesentrene blir stadig større og større, og mer og mer effektive. De lokker med åpningstider som passer inn i folks hektiske hverdag, men får du personlig service og hjelp hvis du lurer på noe? Hos O. Mysterud får du det du trenger, og gode råd er helt gratis.

Trofaste, men stadig færre kunder
Butikken ser ut som den gjorde for 50 år siden, og kundene er trofaste. Problemet er bare at de er mellom 80 og 90 år, og kundekretsen tynnes stadig ut. Takket være Ikea har Mysterud også mange unge kunder. – Om lørdagene kommer det alltid noen som mangler skruer, forteller han. Hos O. Mysterud har de skruer i løsvekt, slik at folk slipper å kjøpe store pakninger for å skru sammen møblene sine.

Alltid på jobb
Odvar Mysterud har aldri vært syk i løpet av sine 55 år i butikken. Han tar heller ikke ut fem uker ferie hvert år. – Jeg har hatt en uke sammen med kona. Ellers så har jeg ikke hatt noe særlig. Men da faren min var her, hadde jeg 14 dager. Aldri noe mer, sier han.

O. Mysterud har fulgt familier i generasjoner, og av og til kommer det noen innom som har arvet serviser som er kjøpt i butikken.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskapere: Gry Kårstad og Cecilie Rego
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252