Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. september 2007 kl 19.55 Jordmødrene

Dramatiske fødsler

Hovedpersonene i NRKs dokumentarserie fra fødeavdelingen på Sykehuset Buskerud:  Bak f.v. Synnøv Egenæs, Mette Schau Sørlie og Siw Ellefsen Guren. Foran f.v.: Hilde M. Finstad, Unni Haugen Ødegård og Liv-Unni Solberg.  (Foto: Ole Kaland, NRK)
Hovedpersonene i NRKs dokumentarserie fra fødeavdelingen på Sykehuset Buskerud: Bak f.v. Synnøv Egenæs, Mette Schau Sørlie og Siw Ellefsen Guren. Foran f.v.: Hilde M. Finstad, Unni Haugen Ødegård og Liv-Unni Solberg. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Man kommer ikke bort fra at det kan oppstå komplikasjoner når et barn skal settes til verden. Ikke alle fødsler går på skinner, og det kan skje at forløpet blir mer dramatisk enn noen hadde forestilt seg. Da er det avgjørende at jordmødrene er forberedt.

Om en kvinne er aldri så frisk og alt ser normalt ut, kan det oppstå uforutsette komplikasjoner som krever spesiell innsats fra jordmødrene. Noe av det verste som kan skje er at barnet plutselig sitter bom fast. Da kan det ende med at man må gjøre noe drastisk for å få barnet ut, fra å bruke ren muskelkraft til tang, vakum eller akutt keisersnitt.

I kveldens episode får vi se hvordan jordmødrene ved Sykehuset Buskerud forbereder seg systematisk på slike akutte situasjoner og øver på fødselshjelp og håndgrep. Blant annet trener de på skulderforløsning ved hjelp av en modell, en såkalt fantom.

Vi skal også se hvordan de får bruk for disse kunnskapene i praksis, blant annet under en svært dramatisk skulderforløsning.

Dramatikk blir det også når Silje plutselig får veer. Hun er fortsatt bare i uke 28 av svangerskapet, og har vært innlagt på sykehuset i omlag tre måneder på grunn av tidlig vannavgang.

Om serien
Hvordan er det å jobbe med selve livets mirakel, hver dag? I en unik dokumentarserie i seks deler følger vi tett på jordmødrene i deres hektiske jobbhverdag. Gjennom flere måneder i fjor høst var NRKs faktaavdeling flue på veggen ved fødeavdelingen på Sykehuset Buskerud i Drammen.

Hendelsene på en fødeavdeling dreier seg om noe av det sterkeste som skjer i menneskers liv, og berører oss alle på en eller annen måte. Samtidig er det en verden som er ukjent for mange. "Jordmødrene" gir oss et innblikk i en intens yrkeshverdag der ingen vakt er lik den andre, og dokumentarserien formidler livets mirakel på en både gripende og informativ måte.

Hovedfokus er på seks jordmødre som vi følger på fødestuen og på vaktrommet. Vi får ta del i deres daglige dilemmaer, faglige utfordringer og deres forhold til sine kolleger, de fødende og deres nærmeste.

Føder på nettet
På www.nrk.no/jordmodrene kan du følge Helene og Atle som venter barn. Her blir det lagt ut videoklipp og artikler om tiden før, under og etter fødselen. I tillegg finner du spørsmål og svar om svangerskap, nettmøter, debattforum og selvsagt stoff om tv-serien.Dokumentarserie i 6 deler
Produksjon: NRK Fakta (2007)
Prosjektleder: Chris Foss, 23 04 94 62 - 911 66 031,
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 - 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no
Hjemmeside: www.nrk.no/jordmodrene

Bilder:
Hovedpersonene i NRKs dokumentarserie fra fødeavdelingen på Sykehuset Buskerud: Bak f.v. Synnøv Egenæs, Mette Schau Sørlie og Siw Ellefsen Guren. Foran f.v.: Hilde M. Finstad, Unni Haugen Ødegård og Liv-Unni Solberg. (Foto: Ole Kaland, NRK)


LENKER
  • www.nrk.no/jordmodrene