Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. september 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Stetind – Norges nasjonalfjell

Cecilie Skog filmer selv når hun klatrer opp nasjonalfjellet Stetind. (Foto: Terje Dale, NRK)
Cecilie Skog filmer selv når hun klatrer opp nasjonalfjellet Stetind. (Foto: Terje Dale, NRK)
Det skal handle om et fjell. Ikke et hvilket som helst fjell, men det som fjellklatrere har lengtet til og forbannet om hverandre, og som nå kalles Norges nasjonalfjell. Sammen med klatreren Cecilie Skog skal vi til topps på Stetind – bare været holder.

Du ser det lenge før du kommer fram. Det rager til værs med en frekkhet og en steilhet som overstiger alle nabofjellene. De bratte veggene smalner av fjellet på vei oppover og bråstopper i et platå 1392 meter over havet. Og dersom du våger deg opp dit på en av kantene, får du en utsikt du aldri glemmer.

Cecilie til toppen
Det er ikke lett å bestige Stetind. Riktignok fins det en rute for amatører, men klatreren Cecilie Skog har valgt en verre utvei. Hun har vært på det høyeste fjellet i samtlige verdensdeler, men aldri på toppen av det norske nasjonalfjellet. Nå har hun med seg to venner, og prøver seg på en side av Stetind som absolutt ikke er for nybegynnere. Ut i naturen følger klatrernes fantastiske ferd mot toppen.

Er det liv?
Noe av det spennende med et slikt fjel som strekker seg fra fjorden til oppunder skylaget, er å finne ut hvem som lever i de forskjellige klimasonene. Både planter og dyr har utviklet fascinerende strategier for å overleve i tøft klima, men hva skjer med disse når temperaturen stiger og skoggrensen flyttes oppover? Og finnes det noen som klarer å klore seg fast på toppen av Stetind i dag – i tillegg til Cecilie Skog?

Produsert av Naturredaksjonen, Program riks, Bergen
Programleder: Kari Toft, 91 13 88 81 kari.toft@nrk.no
Redaktør: Terje Dale, 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no