Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 8. juli 2010 kl 23.20 Vår aktive hjerne

Er du overtroisk?

Vår aktive hjerne (2): I kveld skal Henrik Fexeus undersøke hva som skjer når vi tror at verden kretser rundt oss selv, og at akkurat våre handlinger må være årsaken til resultatene vi ser rundt oss. (Foto: SVT)
Vår aktive hjerne (2): I kveld skal Henrik Fexeus undersøke hva som skjer når vi tror at verden kretser rundt oss selv, og at akkurat våre handlinger må være årsaken til resultatene vi ser rundt oss. (Foto: SVT)
Vi prøver å forstå omverdenen, og skaper ofte sammenhenger som ikke fins. Ofte drar vi feilaktige slutninger og holder beinhardt fast i dem. Det er dette som kan lede til overtro.

Programleder Henrik Fexeus har invitert inn damene og herrene fra Dolphins basketballag til en konkurranse. Her skal han undersøke hva som skjer når vi tror at verden kretser rundt oss selv, og at akkurat våre handlinger må være årsaken til resultatene vi ser rundt oss.

Betydningen av ritualer
Sammen med bingospilleren Johan Petersson forsøker "Vår aktive hjerne"-reporteren Charles Franz å se om han kan påvirke sin tur i bingohallen. Han treffer også Henrik Bogdan, forsker i religionshistorie, som forteller om overtro og betydningen av ritualer.

Om programmet
Igjen gjør programleder Henrik Fexeus seg klar til å utsette intetanende mennesker for en rekke psykologiske eksperiment koblet til vår hverdag.
Eksperimentene i programmet "Vår aktive hjerne" vekker mange spørsmål, men gir også mange svar om hva som styrer våre handlinger. Dette følges opp med dyptgående reportasjer og kommentarer fra psykologer og atferdseksperter.

Eksempler på tema i løpet av sesongen er selvhjelp, følelsen av ekstase, kroppsspråk, beslutningstaking og det ukjente.
Dette er sesong 2 i serien "Hjärnstorm", og den er på i alt åtte deler. Sesong 1 ble sendt på NRK2 første gang høsten 2008
Programmet er sendt tidligere.

Svensk dokumentarserie
Originaltittel: Hjärnstorm, sesong 2
Programleder: Henrik Fexeus
Produsert av SVT
Pressekontakt: Mette K. Skjong , tlf: 23 04 20 33/90 18 38 38

Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900