Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. september 2010 kl 22.30 Migrapolis: Tro, håp og lidenskap

Fotball og identitet


I ukas Migrapolis møter vi to to personer som på hver sin måte lever og ånder for fotballen, brasilianeren Leonardo Doria og Nadia Mouacim som er født i Algerie og som kom til Norge som 6-åring.

Fotball er følelser, og i noen land er temperamentet definitivt kraftigere enn i andre. Under et VM blomstrer nasjonalfølelsen, som kanskje ellers ligger i dvale. Og for noen er faktisk et fotballmesterskap identitetsbyggende.

Brasiliansk fotballfest
Leonardo Doria vil bringe brasiliansk fotballfest til Norge. Derfor arrangerer brasilianeren store sammenkomster hver gang landslaget til Brasil er i ilden. Som for eksempel nå sist under VM i Sør-Afrika. Da var det samba og storskjerm for et stort publikum i Oslo. Kona Nora Ystad Doria hadde ikke den store interessen for fotball, men det var før hun traff ektemannen. Nå er også hun bitt av stemningen rundt landskamper og store turneringer.

Dropper jentekvelden
Nadia Mouacim er født i Algerie og kom til Norge som 6-åring. Hun er mor til to fotballspillende gutter på Holmlia og står sjelden stille og passiv på sidelinja. Det var sønnene som tente fotballgnisten i Nadia. Og dermed også følelsene for opprinnelseslandet Algerie. Hun fulgte alle kvalifiseringskampene til Algerie før VM. - Jeg er lojal mot laget. Jeg dropper gjerne en jentekveld for å få sett en viktig kamp, forteller Nadia.

Migrapolis er med Nadia og familien når de reiser til Algerie for å se den siste og avgjørende VM-kampen for landslaget sammen med storfamilien. - Fotballinteressen har brakt fram nasjonalfølelsen i meg, sier Nadia. Jeg har funnet min identitet. For få år siden ville jeg sagt jeg var norsk, med VM-deltagelsen har jeg fått mer følelser for Algerie.


Egenproduksjon fra NRK Østlandssendingen (2010)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Kontaktadresse for presse: Presse
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice Publikumssevice, tlf: 815 65 900
LENKER
  • Hjemmeside