Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 17. mars 2011 kl 19.45 Schrödingers katt

Spenst og energi


Sportsbutikkene selger et armbånd som de hevder kan gjøre deg sterkere, gi deg bedre balanse, og økt spenst. Powerbalance brukes av mange, men hvordan fungerer det i praksis? Vil armbåndet overleve en test, eller er det bare juks og fanteri?

Kveldens "Schrödingers katt " tar oss også med til Grünerløkka i Oslo der det sitter en gjeng som lager spektakulære animasjoner og spesialeffekter i verdensklasse. Filmskapere fra så vel Norge som Hollywood leverer inn sine oppdrag. Trollene i "Trolljegeren" ble skapt her, og mye av teknologien har miljøet utviklet på egenhånd.

Grønn energi
I en havstrøm midt inne i Lofoten flyter et kraftverk som viser at det finnes andre måter å produsere energi på enn ved olje - og gassutvinning. Et tidevannskraftverk som ikke forstyrrer verken fugl eller fisk, leverer sin grønne energi på en stillferdig og nærmest usynlig måte.

Samtidig planlegger man i USA å gå mer drastisk til verks for å hente grønn energi. Jetstrømmene rundt jorda er svært kraftige, og kan dekke hele verdens energibehov. Disse vil amerikanske forskere utnytte til å lage strøm ved hjelp av flygende vindmøller.


Egenproduksjon fra NRK Trøndelag
Programleder: Hanne Kari Fossum
Prosjektleder: Njord Røv
Kontaktadresse for presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900,