Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. februar 2008 kl 20.30 Reinlykke

Frierferd på Finnmarksvidda

Det blir festdag på Finnmarksvidda. Disse to samejentene har fått på seg finstasen.
Det blir festdag på Finnmarksvidda. Disse to samejentene har fått på seg finstasen.
Snart er det tid for å dra på sommerferie, men først skjer det store ting i Kautokeino. Junnans eldste datter Ann-Britt planlegger å gifte seg med reindriftssamen Johan Mikkel Sara. Nå skal brudeparets familier føres sammen for første gang. Det blir frierferd og festdag.

Johan Mikkel tar med seg familien, deriblant sin talsmann, og i flokk og følge kjører de til Junnans hjem. Talsmannen er den som skal framføre ærendet.

Frierens familie har også med seg mat til en festmiddag og en brudekiste med gaver til den kommende svigerdatteren.

Ann-Britt er svært spent.

Om serien
I ett år har NRK fulgt familien Eira fra Kautokeino og den store reinflokken deres. I denne serien på åtte programmer blir vi med dem gjennom forskjellige faser der flytting av rein, kalving, merking og slakting foregår. Og vi får oppleve gamle skikker for frieri og giftemål.

Å komme til Sameland er som å komme til en helt annen verden. Der bestemmer fortsatt de eldste, der styrer dyrene og naturen dagliglivet og der blir barna herdet til å mestre strabasene på vidda.

I dokumentarserien får seerne oppleve reindrift og samisk kultur på nært hold. Familien Eira er stolte av å være reindriftssamer. De tar vare på gammel kunnskap om overlevelse i arktiske strøk. Samtidig er de svært moderne i sitt daglige virke.

Klær og teknisk utrustning for opphold på vidda er av beste sort. Samedraktene brukes bare til festbruk.

Hovedpersonene
Junnan (67), Johan Mathis Eira, er familiens overhode og seriens hovedperson. Han nyter stor respekt for sine kunnskaper om reindrift, og han har vært en sterk viderefører av reinlykken.

Han har åtte barn, derav fem sønner som er arvtakere, og eldstemann Ole Mathis (40) er den neste lederen. De yngste i familien blir også tatt med og herdet til det barske livet på vidda.

Liv Allaug Slotte Pedersen er fra Fredrikstad. Hun ble kjæreste med Mikkel Isak, Junnans nest eldste sønn for noen år siden. Hun jobbet som journalist i Altaposten, og det var da hun laget en reportasje om reindrift at de to falt for hverandre.

Produsert av NRK Program riks, Tromsø
Regi: Halvard Jakobsen, mob: 98 63 90 97
Gunnar Hammer, 91 55 17 12
Produksjons- og prosjektleder:
Anne Mari Svendsen, 90 59 34 24
Pressekontakt: Karoline Berg, 23 04 94 86/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside