Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. november 2009 kl 19.55 "Den leiken den ville han sjå": Sildefiskerne

Havets sølv

Langs hele norskekysten har silda vært helt avgjørende både for bosetting og levekår, som i Bekkjarvik i Austevoll, der fangsten på havets sølv har bestemt alt.

Her har silda skapt velstand i rike sildeperioder, men fortvilelse og armod i perioder med lite sild. Livet i Bekkjarvik er basert på sildefisket.

Inge Halstensen er væreier, fiskebåtreder og en av landets fremste fiskeripersonligheter. Han tar oss med gjennom Bekkjarviks historie, han blir med båtene sine på sildefiske i Vesterålen og han driver "heimafiske" etter sild i vågene ved Bekkjarvik, sammen med sildeeksperten Olav Stølsvik, som fremdeles produserer lubbesild av det flotte råstoffet.

Om serien
Langs hele Norges kyst arbeider fiskerne i storm og stille, på fine, varme sommerdager og på sure, kalde vinterdager. Hvert program i denne serien på åtte tar for seg en spesiell type fiskere: Kystfiskerne, hvalfangerne, linefiskerne, teinefiskerne, havfiskerne, ferskvannsfiskerne, fritidsfiskerne og sildefiskerne.

NRK har gjort opptak av et 30-talls båter på jakt etter like mange fiskeslag for å vise omfanget og variasjonene i Norges viktigste næringsvirksomhet.

Programleder Dag Lindebjerg tar oss med til Varangerfjorden, via Senja, Vestfjorden og Smøla, til Atlanterhavet og Nordsjøen. NRK-teamet filmet i all slags vær; fra orkan vest for Irland på kolmulefiske, til midnattssol på havblank fjord vest for Senja. Dette er et usminket og realistisk bilde av fiskernes hverdag.


Egenproduksjon fra NRK Hordaland i 8 deler.
Programleder Dag Lindebjerg, 951 52 278
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900