Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 31. mars 1999 kl 21.00 Påskekrim: Gyllent hår

Påskekrim: Gyllent hår (t)


NRK1 onsdag 31. mars kl 21.00
Påskekrim: Gyllent hår (1:2)

En ungpikes mareritt

Den andre av påskens tre krimserier på NRK1 er den todelte BBC- thrilleren \"Gyllent hår\", som er basert på en roman av Peter Ransley. I sentrum for handlingen står skolepiken Ann (Emilia Fox), som får sitt liv snudd på hodet da hun kommer over en nabo som er lemlestet og drept.
Ann er en vakker og uvanlig begavet tenåring som lever med sine foreldre i den idylliske landsbyen Ashminster. Hun har en hang til å oppsøke farer, og en dag ser hun sitt snitt til å snike seg inn i hjemmet til naboen.
Her finner hun naboen drept på en bestialsk måte, og funnet fører til at Ann brått blir revet ut av sin trygge og uskyldige ungpiketilværelse. Foreldrene (Jim Carter og Patricia Kerrigan) blir hjelpeløse tilskuere til datterens personlighetsforvandling, og rektor på skolen, som aldri har hatt noe til overs for den fremmelige og opprørske eleven, finner nå feil ved alt hun foretar seg. Også den forsiktige romansen med skolekameraten Lawrence (Oliver Milburn) får en brå slutt.

Karusell
Full av forvirring og sinne blir Ann trukket inn i en karusell av løgner og dobbeltspill. Hun begynner å stjele og oppfører seg på en seksuelt utagerende måte, samtidig som hun opplever sorte hull i hukommelsen som gjør henne livredd. Den eneste hun ser ut til å være på bølgelengde med, er den kjekke og populære engelsklæreren David Miles (James Purefoy).

Nok et mord
Undertiden fortsetter jakten på morderen som truer idyllen i Ashminster. Da offer nummer to blir funnet, konkluderer politiet med at man har med en seriemorder å gjøre. Drapet skjer samtidig med at Ann er sporløst forsvunnet i flere dager, noe som igjen fører til oppmerksomhet fra politiets sjefsetterforsker, inspektør Gates (John Bowe). Men Ann er tilsynelatende ute av stand til å gjøre rede for hvor hun har vært...

Mer enn en kriminalhistorie
Produsenten Eileen Quinn, som tidligere har samarbeidet med forfatteren Peter Ransley om BBC-serien \"Seaforth\", ble full av begeistring da hun leste hans roman \"Bright Hair About the Bone\", som ligger til grunn for \"Gyllent hår\".
- Historien var så mye mer enn en mordgåte, sier hun. - Den utforsker sider ved en tenårings liv og reaksjonene fra de voksne rundt henne på en måte som sjelden blir skildret på skjermen.

I rollen som Ann møter vi Emilia Fox, som tidligere har spilt i filmene \"Rebecca\" og \"Pride and Prejudice\". Hun spiller den 15-årige hovedpersonen og hennes forvandling med full troverdighet, en prestasjon i seg selv ettersom hun var hele 21 år da serien ble spilt inn.
NRK1 onsdag kl 21.00
Bilder (via Scanpix/Data- tv/Internett)

1. Emilia Fox i rollen som tenåringen Ann.

2. Ann (Emilia Fox) blir revet ut av sin trygge tilværelse da hun finner naboen drept.

3. David Miles (James Purefoy), Anns engelsklærer, får etter hvert en sentral rolle i historien.

4. Ann (Emilia Fox) havner i politiets søkelys etter drapet på naboen.

Britisk serie etter en roman av Peter Ransley
Regi: Christopher Menaul
Originaltittel: Bright Hair
I rollene bl.a. Emilia Fox, Oliver Milburn, James Purefoy og John Bowe
Produksjon: Monogram for BBC
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51