Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. mars 2011 kl 19.55 Mesternes mester

På millimeteren


I kveldens program er det hårfin beregning som avgjør hvem som vinner de ulike utfordringene. Enten det er oppmåling, tidsberegning eller å sikte på blink. Ingeniøren Halvard Hanevold går til oppgavene med stort mot.

I del to av den innledende kampen om og poeng plasseringer er det "Presisjon" som er tema. Deltagerne har med seg poengene de fikk i forrige uke, og sammen med poengene de får i dagens konkurranser vil det avgjøre hvem som er trygge, hvem som må ut i "Nattesten" – og til slutt hvem som må reise hjem.

I den første konkurransen får deltagerne utdelt en sag, en fil og en 20 kg tung, stor blokk av sandstein. Teknikk og ferdigheter er mildt sagt vekslende når det gjelder å lage "den perfekte kuben": Det er så ille for enkelte at Frode Estil føler seg kallet til å lage en humoristisk nidvise til den som har dårligst snekkeregenskaper.

Det fortsetter med "Blinkskudd" – en skytekonkurranse hvor deltagerne må benytte seg av tre forskjellige skytevåpen: luftgevær, pil og bue og sprettert. Bortsett fra å treffe blink, har også tiden de bruker stor innvirkning på resultatlista. Klarer alle å traktere alle våpnene, eller blir det fare for liv og helse?

Avgjørelsen faller i siste konkurranse
Hvem som tar førsteplassen sammenlagt og blir immun, og hvem som må ut i "Nattesten" blir ikke avgjort før etter den siste konkurransen: I "Den Indre Klokken" skal deltagerne én og én sykle en kupert, 243meter lang, 8-tallsbane på så nær 90 sekunder som mulig. Vinneren er bare noen tideler fra en perfekt utført konkurranse, mens sistemann bommer med mer enn 15 sekunder.

Gjennom hele programmet diskuterer deltagerne hvilke interne "regler" de skal ha for hvem som kan velges ut til "Nattesten". Tidligere har det alltid vært den som har havnet nest sist som blir plukket ut, men nå er det tid for forandringer.

Om programserien
I hvert program skal deltagerne gjennom tre krevende øvelser som vil sette alle deres evner på prøve - det være seg fysisk eller mentalt. Etter de tre konkurransene må den deltageren som ligger sist sammenlagt, velge ut en av de andre som motstander til "Nattesten". Dette er en vinn eller forsvinn-konkurranse, som avgjør hvem som får være med videre. Det blir ti programmer før årets "Mesternes mester" endelig kåres. Årets yngste deltaker er 28, og årets eldste er 57 år gammel.

De to første rundene av "Mesternes mester", sendt vinter/vår 2009 og 2010, var store seersuksesser. I gjennomsnitt har hvert av de to første sesongenes programmer blitt sett av over en million mennesker. Finaleprogrammet i fjorårets sesong hadde en seerandel på 70,7 prosenet og ble sett av 1.128000 nordmenn (på det meste over 1,3 millioner).

Tredje sesong av "Mesternes mester" ble spilt inn flere steder på den nydelige øya Kypros. Mesterne ble innlosjert i et herlig hus ved havet utenfor Paphos, på vestsiden av Kypros, ca to timers kjøretur fra flyplassen i Larnaca.

Her er årests Mesternes mester:

1. Ailo Gaup (31), tidligere motorcrosskjører.
Ailo er født i Tromsø, og oppvokst i Kautokeino og Alta. Han begynte med freestyle motocross i 2000 og vant NM samme år. Han var en av de første i verden til å utføre en baklengs salto med motorsykkel i 2003, den første europeeren som utførte en backflip og den første som utvidet distansen på backflipen fra superkicker til lange distanser. Ailo la opp i 2009.

2. Frode Estil (38), tidligere langrennsløper fra Lierne.
Bosatt i Meråker de siste 10 årene. Med sine fem gull, tre sølv og to bronsjemedaljer i internasjonale mesterskap er Frode Estil tidenes mestvinnende langrennsløper i klassisk stil siden stilarten ble innført i VM i 1987. For sine prestasjoner fikk Estil Holmenkollmedaljen i 2007. Han la opp samme år.

3. Finn Christian Jagge (44), tidligere alpinist fra Stabekk, bosatt på Malmøya utenfor Oslo.
I Verdenscupen vant han sju slalåmrenn. Selve høydepunktet i karrieren var gullmedalje i slalåm under OL i Albertville i 1992. Han mottok Mogenbladets gullmedalje samme år og la opp som aktiv alpinist i 2000.

4. Halvard Hanevold (40), tidligere skiskytter fra Asker.
Halvard Hanevold har vunnet tre OL-gull og fem VM-gull. Han begynte som langrennsløper og gikk over til skiskyting som 15-åring. Halvard er en av de mest meritterte norske skiskytterne, med 22 internasjonale medaljer. Han deltok i sitt siste verdenscuprenn i mars 2010.

5. Frode Rønning (51), tidligere skøyteløper fra Trondheim.
Frode Rønning har vært en av verdens beste skøytesprintere. Han deltok i 13 sprint-VM mellom 1977 og 1989 og har deltatt i tre OL. Han gikk først for Leindstrand IL, senere for Oslo Idrettslag og ASK. I 1981 ble han tildelt Olavstatuetten.

6. Kay Arne Stenshjemmet (57), tidligere skøyteløper fra Lillestrøm.
Stenshjemmet er den yngste av de "fire s-ene" (de øvrige var Sten Stensen, Jan Egil Storholt og Amund Sjøbrend – og årets eldste deltaker. Han ble europamester i 1976 og 1980 (sølv 1977 og 1979, bronse 1981) og tok OL-sølv på 1500 og 5000-meter i 1980. Han tok også VM-sølv i 1981 og bronse 1979. I alt tok han ni distanseseiere i internasjonale mesterskap.

7. Trine Haltvik (45), håndballspiller fra Trondheim.
Trine har spilt 241 landskamper for Norge og skåret 834 mål. Landslagskarrieren varte i 16 år og ble avsluttet med OL-bronsefinale mot Sør-Korea i 2000. I den norske serien var hun toppskårer i 1996, 1998 og i 1999. Hun har vunnet tre Norgesmesterskap for Byåsen og fem seriemesterskap. Trine er fortsatt aktiv og spiller nå for Selbu.

8. Liv Grete Poirée (36), tidligere skiskytter fra Hålandsdalen i Fusa.
Liv Grete har vunnet åtte gullmedaljer i VM i skiskyting, to OL-sølv, 1 OL-bronse og 22 enkeltseiere i Verdenscupen i skiskyting. Hun er den eneste kvinnelige skiskytteren som har tatt fire gullmedaljer i ett og samme verdensmesterskap. Hun var norsk flaggbærer under vinter-OL i Salt Lake City i 2002. 26. mars 2006 gikk hun sin siste internasjonale konkurranse i Holmenkollen.

9. Siren Sundby (28), tidligere seiler fra Son, bosatt i Oslo.
Siren Sundby begynte å seile som seksåring og avanserte til europajolle i 1998. I 1999 og 2000 vant hun junior-VM og som 17-åring kvalifiserte hun seg til OL 2000. I 2003-sesongen ble hun europamester, verdensmester og vant prøve-OL i Europajolle. Siren vant også gullmedalje under OL i Athen i 2004.

10. Lene Jenssen (53), tidligere svømmer fra Fredrikstad, bosatt i Stockholm de siste 23 årene.
Lene Jenssen tok Norges første medalje i et verdensmesterskap i svømming i 1978 da hun vant sølvmedalje. Hun deltok i OL i 1976. Lene har i alt 17 individuelle senior-NM i perioden 1974-81. Hun har blitt tildelt Morgenbladets gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett og Porsgrund Porselænsfabriks ærespris for kvinner.

11. Jorunn Horgen (43), tidligere brettseiler fra Røyken, født i Krokstadelva.
Jorunn Horgen ble verdensmester i brettseiling seks ganger, i 1984, ’86, ’87, ’89, ’91 og ’92. Hun har blitt europamester fire ganger og har flere sølv og bronsemedaljer fra både VM og EM. Hun var norsk flaggbærer under sommer-OL i 1992 i Barcelona.

Dag Erik Pedersen er mannen som skal geleide deltakerne – og seerne - gjennom sterke fysiske og psykiske utfordringer i løpet av konkurranseperioden.


Norsk underholdningsprogram 2011
Produsert av: Rubicon TV for NRK
Produsent: Mattis Koppang
Programleder: Dag Erik Pedersen
Medvirkende: Jorunn Horgen, Lene Jenssen, Siren Sundby, Liv Grete Poiree, Trine Haltvik, Kay Arne Stenshjemmet, Ailo Gaup, Frode Estil, Frode Rønning, Halvard Hanevold, Finn Christian Jagge.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , tlf: 909 55 364 / 23 04 98 41
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900