Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 30. juni 2009 kl 23.15 Dokusommer: Soldatene

Kristoffer Sørli Jørgensen til minne

Dokumentar: Soldatene: Det er to år siden soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen (i grønn trøye) omkom på et tjenesteoppdrag i Afghanistan. (Foto: Magnus Swärd Jordheim)
Dokumentar: Soldatene: Det er to år siden soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen (i grønn trøye) omkom på et tjenesteoppdrag i Afghanistan. (Foto: Magnus Swärd Jordheim)
1. november 2007 var soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen hjemme på Stange og feiret 22-årdagen med familien. Bare noen dager senere kjørte han over en veibombe i Afghanistan på et tjenesteoppdrag.

Filmen følger Kristoffer og to av hans nærmeste medsoldater gjennom seks måneder, på deres første oppdrag i Afghanistan. Dette ble de siste seks månedene i Kristoffers liv, en tid preget av sterke inntrykk og opplevelser så vel som hjemslengsel.

Filmen gir oss en meget sterk historie og bringer seeren tett innpå personen Kristoffer Sørli Jørgensen. Den er et viktig bidrag til debatten om krigen i Afghanistan.

Døråpner
Vi følger de tre soldatene i deres liv og virke i Afghanistan – fram til den ene omkommer i tjenesten. Filmen er en viktig døråpner inn til en vanlig soldats liv i utenlandsoppdrag.

Den fatale veibomben traff et norsk kjøretøy 8. november 2007 kl. 19.07 (afghansk tid). Kristoffer Sørli Jørgensen fra Stange ble drept og hans barndomskamerat Kjetil Bragstad hardt såret i eksplosjonen.

De to norske soldatene var på vei til en skytebane cirka sju-åtte kilometer nord for den norske leiren i Meymaneh da bomben gikk av. To kolleger som fulgte dem i et kjøretøy like bak fikk den sårede ut av bilen og fraktet ham tilbake til leiren. Vedkommende var hardt skadd, men stabil.

Den skadde ble tatt hånd om av et kirurgisk team bestående av tysk og norsk personell.

De to soldatene som satt i den bakerste bilen kom ikke fysisk til skade, og kunne dra tilbake til stabiliseringsstyrken i Meymaneh.

Dokumentaren er sendt tidligere.

Norsk dokumentar (2008)
Originaltittel: Norge i krig
Produsert av: VideoMaker A/S
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer