Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 13. februar 2009 kl 22.00 Skispor fra fortiden

De første olympiske vinterleker

Thorleif Haug ble den store norske skihelten i Chamonix i 1924 med tre gullmedaljer. (Foto: Kongsberg skimuseum)
Thorleif Haug ble den store norske skihelten i Chamonix i 1924 med tre gullmedaljer. (Foto: Kongsberg skimuseum)
1920-åra blir en spennende tid for skisporten. I 1924 ble det avholdt et arrangement i Chamonix i Frankrike som senere fikk status som de første olympiske vinterleker. Her toppet norske deltakerne medaljestatistikken med 17 medaljer, hvorav fire gull.

IOCs ønske om å arrangere olympiske vinterleker møtte sterk motstand i de nordiske landene. Skimiljøet fryktet at disse ville overskygge egne nasjonale og nordiske vinteridrettskonkurranser.

Arrangementet i 1924 ble opprinnelig kalt "internasjonal vintersportsuke", men fikk offisiell status som olympiske vinterleker to år seinere.

Skikongen Thorleif Haug
Den norske motstanden ble dempet etter at Norge ble beste nasjon og vant alle fire skiøvelser. Den store helten i Chamonix ble Thorleif Haug fra Lier. Han vant begge spesiallangrennene (15 og 50 km) samt kombinert. Han ble også kåret til bronsevinner i spesielt hopprenn, men femti år seinere ble det bevist at det var gjort en regnefeil og at Haug egentlig ble nummer fire.

I spesialhopprennet ble Jacob Tullin Thams olympisk mester. Han hadde sett bilder av Karl Hovelsen fra USA og kopierte hans hoppstil ved å "legge seg på" i stedet for å stå oppreist.

St. Moritz
Neste vinter-OL, i St. Moritz i 1928, ble nok en norsk suksess. Igjen ble vi beste nasjon med 15 medaljer, hvorav seks gull.

Særlig hopperne gjorde det skarpt. Alf Andersen vant, mens Sigmund Ruud tok hjem sølvmedaljen. Ruuds medalje markerte starten på Kongsberg-dominansen i skibakken, der Sigmunds bror Birger skulle komme til å bli en frontfigur.

Om serien
I en serie på sju avsnitt møter vi norske skihelter gjennom hundre år, fra 1850 til 1950. Innflytelsen fra Telemark og Kongsberg blir en hovedtråd i serien, som også tar for seg hvordan nordmenn har preget utviklingen av skisporten som internasjonal konkurranseidrett.

Serien byr på mye unikt filmmateriale, både dokumentariske opptak funnet i arkiver her hjemme og i utlandet, og filmruller fra privatpersoners skuffer og skap.

Det første programmet handler om Snowshoe Thompson, som utvandret fra Tinn i Telemark og endte opp som postfører og skipioner i USA. Program 2 tar for seg heltene fra Morgedal, Sondre Norheim og brødrene Mikkjel og Torjus Hemmestveit.

Senere møter vi det første norske IOC-medlemmet Henrik Angell, ofte kalt den ukjente skimisjonæren, og Karl Howelsen, som vant flere Holmenkollmedaljer og fikk status som skisportens far i Colorado. Det blir historier fra OL i Chamonix, og vi får se klipp fra fantastiske skiturneer i USA med blant andre Birger Ruud og Reidar Andersen.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Produksjon: Steinar Hybertsen, Shybert Productions
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900