Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. november 2006 kl 22.30 Safari

Kunst på agendaen

Jeannette Platou er programleder i Safari. (Foto: Nils Vik)
Jeannette Platou er programleder i Safari. (Foto: Nils Vik)
Den danske provokasjonskunstneren Christian von Hornsleth kjøpte 300 fattige afrikaneres navn – i bytte fikk de en gris. Med dette vil han sette søkelyset på verdenshandel og u-hjelp, under tittelen "Vi vil hjelpe dere, men også eie dere". Kveldens Safari handler om kunst som ønsker å sette agenda.

"Hvis du tar navnet mitt, skal du få en gris". Dersom du sier dette til en fattig afrikaner, er det da et likeverdig bytte? Ja, mener den danske kunstneren Christian von Hornsleth. I en landsby i Uganda bor det nå over 300 mennesker som heter Hornsleth til mellomnavn…

Videokunst fra Phil Collins
Phil Collins er en av fire nominerte til Turnerprisen i år. Han har laget videokunst fra Bagdad, Vestbredden og tidligere Jugoslavia, og tidligere i høst var han en av hovedattraksjonene på kunstbiennalen Momentum i Moss.

Safari har møtt Phil Collins i London, der han forteller om arbeidet han viser i forbindelse med Turnerprisen, en installasjon som tar opp hvordan media kan ødelegge livet til reality-deltakere.

Offer
Når samfunnets overtramp mot enkeltmennesket er så store at ingen tør snakke om det lenger, kan da kunsten åpne for nye perspektiver? Safari ser nærmere på Regina Galindo, som tar offerets rolle i alle sine kunstverk.

Paradis
Nordmenn har sine paradis på jord, og ett av dem er Gran Canaria. Mange afrikanere risikerer livet for å komme til Europa, og de tar seg ofte til den samme øya. Men kommer de til det samme paradiset, eller til mennesker som nekter dem opphold, identitet og beskyttelse?

Safari følger Liv Bugge i jakten på materiale til et nytt videoverk. Hun leter etter noe som kan forklare hvordan verden egentlig er. "Det hindrer vår forståelse av hvordan verden fungerer at vi tror at ondskapen og aggressiviteten ikke øker, sier hun. "At vi i vår protestantiske kultur tror at alle er like og at "jeg er bare snill og grei".

Liv Bugge filmer afrikanske båter som står stinkende tilbake ved havnen i Arguineguin og norske skolebarn ved Colegio Noruego som tegner "paradis". Så filmer hun tegningene som sendes ut som flaskepost i havet – en hilsen til afrikanere på flukt eller på jakt etter en drøm.

Om Safari
NRKs kunstmagasin tar seerne med på oppdagelsesferd i samtidskunsten både i Norge og utlandet.

Jeannette Platou er programleder for Safari høsten 2006.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Jeannette Platou
Reportere: Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Ninja Benneche.
Research: Lisa Karlsson
Producer: Ingerid Nordstrand
Prosjektleder: Jo Raknes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no