Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. oktober 2005 kl 19.30 Puls

Levende kuvøser

Kjersti Mo er programleder for Puls. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Kjersti Mo er programleder for Puls. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Spennende ny forskning fra Sverige viser at kroppskontakt er beste medisin for prematurbarn. Puls ser på hvordan de små knøttene reagerer på å bli behandlet etter "kenguru-metoden". Vi skal også se nærmere på hvordan du kan forebygge hofteproblemer, og det blir gode råd for valg av plaster.

Sykehuset i Uppsala i Sverige har nylig gjennomført et forskningsprosjekt på for tidlig fødte barn. I stedet for å legge ungene i kuvøse har foreldre og nær familie fått i oppdrag å bære ungen tett inntil kroppen døgnet rundt.

De oppløftende resultatene viser at barna tar i seg mer næring, vokser fortere og dermed blir utskrevet fra sykehuset tidligere enn kuvøsebarn.

I programmet får vi følge flere prematurbarns fremgang. En av barna er hele tre måneder for tidlig født.

Hjelp for hofter
Mange opplever å få artrose, forkalkninger, i hofteledd. Fram til nå har det vært vanlig å medisinere for å lindre plagene, men det har medført delvis farlige bivirkninger for noen.

I kveld blir vi bedre kjent med et alternativ fritt for bivirkninger: Hofteskolen. Dette er et treningsopplegg for folk i alle aldre, men særlig unge kan ha stor nytte av å forebygge plager. Kveldens Puls-ekspert, Jorunn Sundgot Borgen, er professor i fysisk aktivitet og helse, og hun har gode råd for de som har problemer med nettopp hofter.

I tillegg skal det handle om å velge riktig plaster i kveldens program. Et plaster er nemlig ikke hva det en gang var, og Puls hjelper deg med å finne fram i jungelen av ulike produkter…

Egenprodusert helsemagasin fra NRK Fakta
Programleder: Kjersti Mo
Prosjektleder: Ida Scheie, 23 04 28 27
Vaktsjef: Camilla Skarra, 23 04 53 27
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-tv


LENKER
  • www.nrk.no/puls