Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 26. juni 2000 kl 21.00 Mandagsfilm: En sommer i Goulette

Mandagsfilm: En sommer i Goulette (t)


NRK2 mandag 26. juni kl 21.00
Mandagsfilm: En sommer i Goulette

Jentene gjør opprør

Venninnene Meriem, Gigi og Tina - alle 16 år gamle - bestemmer seg for å gjøre opprør mot arrangerte ekteskap og patriarkalsk kultur. De sverger på at de alle skal ha mistet sin \"uskyld\" før 15. august, som er den dagen den hellige Madonna feires. Opprøret får også følger for jentenes familier, og da særlig for fedrene.

Handlingen i kveldens fransk/tunisiske spillefilm utspiller seg i den solfylte, tunisiske havnebyen Goulette i 1967, like før utbruddet av seksdagerskrigen. Her har forskjellige kulturer og befolkningsgrupper levd i fredelig sameksistens gjennom generasjoner. Muslimen Youssef, jøden JoJo og katolikken Guiseppe er uatskillelige venner. Det samme er deres døtre, Meriem, Gigi og Tina.

Vennskap på prøve
Men denne harmoniske situasjonen er i ferd med å forandre seg. Meriem, Gigi og Tina nekter å gifte seg med de mennene som familiene har valgt for dem. I protest bestemmer de seg for å kvitte seg med jomfrudommen under den årlige prosesjonen til ære for byens skytshelgen. Og ikke nok med det; hver av de tre jentene har sett seg ut en gutt som har en annen religion enn dem selv - stikk i strid med eksisterende normer og tradisjoner. Fedrene opplever dette som så pinlig at de skjeller ut hverandres døtre, gir sine egne døtre husarrest og slutter å snakke med hverandre. Samtidig trues Midtøsten av krig - uten at det ser ut til å volde familiefedrene særlig bekymring.

Godt mottatt
\"En sommer i Goulette\" ble vist under filmfestivalen i Haugesund i 1996 og hadde norsk kinopremiere senere samme år. Filmen ble godt mottatt både av publikum og kritikere.
\".. en perle, en livsbejaende liten historie om gledens og sorgens balansekunster i hverdag og fest, om godhet og omsorg, om nysgjerrighet og gryende seksualitet,\" skrev VG.

Regissøren Ferid Boughedir er i Norge best kjent for \"Bak sløret\" (Halfaouine, 1990). Om \"En sommer i Goulette\" skriver FilmMagasinet: \"Som i kinosuksessen Halfaouine benytter Boughedir seg av humor og leker med fordommene hos folk. Gode skuespillerprestasjoner, underholdende manus og en filmatisk godt fortalt historie gjør dette til en perle av en film.\"

NRK2 mandag kl 21.00

Bilde
De tre venninnene Meriem, Gigi og Tina gjør opprør mot sitt faderlige opphav.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Frankrike/Tunis (1995)
Originaltittel: Un Ete ? la Goulette/Halk-el- wad
Regi: Ferid Boughedir
I rollene: Gamil Ratib, Mustapha Adouani, Yvo Salerno, Amel Hedhili, Hél?ne Catzaras, Lisa Seror, Sonia Mankai, Sarah Pariente, Ava Cohen Jonathan og Claudia Cardinale

Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41