Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 9. april 2011 kl 13.30 Film: USA mot John Lennon

I krig mot verdens mest populære musiker


John Lennon var mer enn verdens største popstjerne. Fra slutten av 60-tallet brukte han sin berømmelse og formue som fredsaktivist i kampen mot USAs krigføring i Vietnam. Amerikanske myndigheter svarte med å gå til en ny krig - denne gangen mot verdens mest populære musiker.

Av alle dokumentarer som er blitt laget om John Lennon, så er dette den han ville elsket, har kona Yoko Ono sagt om kveldens dokumentar "USA mot John Lennon".

Uredd kritiker
Dokumentaren kaster lys over et lite kjent kapitel i den amerikanske historien: Da en president og hans administrasjon satte i gang et enormt maskineri for å hindre verdens mest populære musiker i å nå frem med sitt budskap.

John Lennon var, i motsetning til de fleste andre, en uredd kritiker av president Nixons skitne Vietnamkrig. Det gikk så langt at Nixon på forskjellige måter prøvde å få kastet den britiske oppvigleren ut av USA.

Filmskaperne David Leaf og John Scheinfeld har funnet frem til eksklusivt arkivmateriale som viser John Lennons korstog mot Vietnamkrigen og amerikanske myndigheter.

Den private Lennon
I filmen blir vi kjent med Lennon som privatperson. Det eksklusive arkivmaterialet gir et bilde av en prinsippfast, morsom og ekstremt karismatisk ung mann som nektet å tie om USAs krigsføring i Vietnam.

Kona yoko Ono sto ved hans side i deres felles fredskampanje. Gjennom flere dybdeintervju deler hun av sine personlige minner fra parets dagligliv og deres kamp mot amerikanske myndigheter.

Programmet er sendt tidligere

Amerikansk dokumentar (2007)
Originaltittel: US vs John Lennon
Produsert av: Lionsgate International Television
Regissert av: David Leaf og John Scheinfeld
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900