Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. november 2004 kl 22.10 Dok1: Surtsey - øya som steg opp av havet

Liv laga for Surtsey?

Det grønnes på den islandske vulkanøya Surtsey. (Foto: See-Film)
Det grønnes på den islandske vulkanøya Surtsey. (Foto: See-Film)
En svensk dokumentar skildrer fødselen, oppveksten og aldringen av Surtsey. Den knapt tre kvadratkilometer store vulkanøya sørvest for Vestmannaøyene på sørkysten av Island oppsto ved en rekke utbrudd årene 1963 – 1967.

Surtsey er et paradis for vitenskapsfolk, men også et sted som kan forsvinne helt. Vitenskapsmannen Sturla Fridriksson (80) er den islending som har forsket mest på Surtsey, og som har sett hvordan øya oppsto, fått vegetasjon – og som nå ser hvordan livet på øya har begynt å "vandre baklengs". Langsomt undermineres nemlig mulighetene for liv på Surtsey gjennom erosjon.

Programmet i Dok1 behandler Surtsey som geologisk fenomen, og det tar opp de eksistensielle aspektene ved ei øy som risikerer å forsvinne i havet.

"Jarlen av Surtsey"
Selv tilbringer Sturla Fridriksson så mye tid han kan på øya.

På Island går den tidligere direktøren for det islandske landbruksinstituttet bare under navnet "Jarlen av Surtsey". Selv om hans forskerkarriere er over, følger han hvert år med på ulike vitenskapelige ekspedisjoner dit.

I dokumentaren ser vi også Fridriksson i gamle nyhetsinnslag, der han bl.a. går i land på et ildsprutende stykke Surtsey for 40 år siden – som førstemann. Vi ser øya stige av hav, hvordan rød lava spruter opp av dens indre. Og midt oppi det hele våghalsen Sturla Fridriksson som tar prøver direkte fra den 1200 grader varme massen.

Vulkan-kirkegård
Innen synsvidde fra Surtsey ligger vulkanenes vulkan, Hekla, som under middelalderen ble sett på som inngangen til helvete. Under havet rundt Surtsey strekker en stor kirkegård seg ut, en veldig samling av vulkanøyer som havet har tatt tilbake i årtusenes løp.

Allerede kan man se hvordan Surtsey minsker i størrelse for hvert år. Og på dens ytre går Sturla Fridriksson og undrer. Alt mens havet og vinden bryter ned det som en gang ble skapt.

Svensk dokumentar (2003)
Originaltittel: Den svarta ön
Produsert av: Seylan Film Production og See-Film
Kontaktperson i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64, gunilla.gaarder@nrk.no
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57