Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 13. oktober 2008 kl 23.15 Miraklene

Gud i Gørløse

Den kristne, danske bevegelsen Evangelist tror at Gud kan alt. Den syke kan han gjøre frisk, og den fattige rik. Men medlemmenes familier opplever ofte at de mister et barn, en ektefelle eller søsken til bevegelsen.

Janne følte seg fullstendig tatt på sengen av sin eksmanns lynraske og voldsomme forvandling fra alminnelig familiefar til meget kristen. Ad rettens
vei forsøker hun å få foreldreretten over sin 8-årige datter.

Rettssaken er den siste utvikling i en konflikt mellom Janne og hennes eksmann, som først ble bankrådgiver for Evangelist og senere selv oppslukt av bevegelsen.

Ingen kontakt
- Jesus skal styre mitt liv og ha meg hundre prosent, sier en deltager på sommerfestival hos Evangelist. - Jeg har fått en fred i hjertet som man ikke kan få andre steder, sier en annen.

Kira fra Gørløse i Nord-Sjælland har til gjengjeld ikke hatt mye sjelefred siden sønnen Henrik som 18-åring ble tatt opp i bevegelsen. Han brøt kontakten med moren da hun stilte spørmål om hvorfor han oppga hele sitt normale liv med utdannelse og venner utenfor det kristne miljøet til fordel for Evangelist.

- Alt blir konstant dreid over på Gud og Jesus. Man kan ikke nå inn til ham lenger, sier Kira om sønnen. - Det er som om han er borte, det er nærmest som å miste en i familien, sier broren.

Om Evangelist
Evangelist ble stiftet i 2000 av ekteparet Karen og Christian Hedegaard. Bevegelsen er spesielt kjent for møte- og foredragsvirksomhet over hele Danmark med fokus på utdrivelse av demoner samt helbredelse av sykdommer og rusmisbruk. Evangelist betegner seg selv som en tverrkirkelig misjonsorganisasjon som har som mål å forkynne evangeliet om Jesus Kristus.

Mirakler og bankrådgivning
På bare sju år er Evangelist vokst fra en liten nykristen bevegelse i et enkelt hus til en velsmurt organisasjon med 200 kjernemedlemmer, 1000 støttepartnere, 7 rehabiliteringssentre hvor man avvenner stoffmisbrukere, og en bibelskole. Christian Hedegaard er stifter og den ubestridte leder.

Forkynnelsen er viktig
Bevegelsen gjør stor bruk av utenlandske forkynnere som skal medvirke til den danske vekkelsen. Flere ganger har Evangelist vært i medienes søkelys, og kritikken har handlet mye om økonomien og deres mange bolighandler.

En stor del av medlemmene bor i Gørløse i Nord-Sjælland, men den lille jyske landsbyen Arnborg i Midt-Jylland er også hjemsted for mange evangelister. Begge steder har de opprinnelige beboerne gjort opprør mot bevegelsen.


Dansk dokumentar (2007)
Originaltittel: Gud i Gørløse
Produsert av Danmarks Radio
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 997 97 743
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no