Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 11. november 1999 kl 19.35 Ut i naturen: Slipp Gjeddrun fri!

Ut i naturen: Slipp Gjeddrun fri!


NRK1 torsdag 11. november kl 19.35
Ut i naturen

Slipp Gjeddrun fri!

- Når den digre gjedda Gjeddrun flyttes fra et akvarium og ut i Glomma, er det som billigutgaven av \"Slipp Willy fri\", forteller programleder Trond Berg. I \"Ut i naturen\"-magasinet i kveld får vi være vitne til denne helt spesielle begivenheten.
Gjeddrun er en koloss av en fisk, og akvarieplassen ved Norsk Skogbruksmuseum er for liten. \"Ut i naturen\" hjelper den 12 kilo tunge fisken tilbake til sitt opprinnelige hjem.
Det er vakkert når et fanget dyr får friheten tilbake. Men friheten er vanskelig. Livet som selvforsørgende dyr i naturen krever ferdigheter og kunnskap. Og dyr som ikke har lært seg det som trengs, har dårlige odds. Derfor er det ikke overraskende at spekkhoggeren Keiko, som ble verdensberømt gjennom \"Slipp Willy fri\"-filmene, har problemer med å bli fullbefaren villhval når han plutselig slipper ut av fangenskapet. Han har jo aldri lært seg å fange fisk...

Farlig frihet
Ville dyr har en kompetanse som er imponerende, enten den er medfødt eller lært. En rev skal tilegne seg artens eget språk, tvinge et levebrød ut av en ofte gjenstridig natur og lære å holde seg unna farer. Derfor blir det feil når mennesker lærer søte revevalper å ta imot mat fra bilister på en vei. Veien er et livsfarlig sted når trafikken dundrer forbi.
Programlederne Kari Toft og Trond Berg presentere også rikelig med amatøropptak fra norsk natur. Blant dem er sjeldne bilder av en elg som blir påkjørt.

NRK1 torsdag kl 19.35

Bilde (via Scanpix/Internett)
Den 15 år gamle og 12 kilo tunge gjedda \"Gjeddrun\" skal slippes ut i Glomma
igjen etter et og et halvt år i akvariet ved Norsk Skogbruksmuseum.

Naturprogram fra NRK Hedmark
Programledere: Kari Toft og Trond Berg

Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41


\0\0\0\0\0\0