Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. august 2001 kl 19.45 Dronning Sonjas impulser

Dronningens utstilling


Dokumentaravdelingen i NRK fikk anledning til å følge arbeidet med utvelgelse og opphengning av bilder til utstillingen ”Impulser” før den åpnet på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum i juni. Vi møter en engasjert dronning som sjauer og lemper, sammen med sine gode medhjelpere Hans-Jakob Brun og Gavin Jantjes fra kunstsenteret.

Diskusjonene er livlige og temperaturen høy. Dette er en prosess Dronningen trives med, og hun kaster seg ut i arbeidet med liv og lyst. Kunsten er tydeligvis en viktig del av hennes liv, og et fristed for avkobling og avreagering.

Vi møter også enkelte av kunstnerne som er innkjøpt til samlingen. Det er både kunstnere Dronningen har hatt et langt og nært forhold til og helt ferske bekjentskaper.

Selve den offisielle åpningen av utstillingen ”Impulser” var det H.M. Kongen som sto for, i en personlig og humoristisk tale, ikke uten selvironi.

Anselig samling
Dronning Sonja har samlet kunst siden lenge før hun ble kronprinsesse. Kunsten har fulgt henne fra ungpikerommet i barndomshjemmet til kongefamiliens residenser. Det er etter hvert blitt en anselig samling på bortimot 200 bilder. Dronningens kunstsamling består vesentlig av norsk samtidskunst, men med innslag av både kjente og ukjente internasjonale kunstnere. Felles for alle verkene i samlingen er at de betyr noe helt spesielt for henne, og de er valgt ut fra Dronningens personlige smak. Det kan være farger eller strukturer i et bilde som tiltaler henne, eller de kan ha gitt høyst personlige assosiasjoner. Til noen av bildene knytter det seg også helt spesielle historier.

Da kongeparet skulle flytte fra Skaugum til Slottet, gikk Dronningen, etter mild overtalelse fra hennes nære venn, kunsthistorikeren Hans-Jakob Brun, med på å la en del av samlingen stille ut på Henie Onstad kunstsenter i Bærum.

Egenprodusert program fra Dokumentaravdelingen
Programansvarlig: Kristine Ramm
Intervjuer: Henry Notaker
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Dronning Sonja flankert av sine gode hjelpere Gavin Jantjes og Hans-Jakob Brun fra Henie Onstad kunstsenter (Foto: Kristine Ramm)
2. Hans-Jakob Brun og Dronning Sonja under montering av bildene på Høvikodden i juni (Foto: Kristine Ramm)