Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 17. januar 2004 kl 20.10 Profil: Tina Modotti i Mexico

Fotografi, lidenskap og revolusjon

Tina Modotti var født i Italia, men fikk et stort navn i Mexico, både som fotograf og revolusjonær.
Tina Modotti var født i Italia, men fikk et stort navn i Mexico, både som fotograf og revolusjonær.
Assunta Adelaide Luigia Modotti ble født i den nord-italienske provinsen Udine i 1846. Tina var mange ting: en begavet fotograf og en lidenskapelig tilhenger av kunst og revolusjon. I 1923 flyttet hun til Mexico, et år hvor kunstnerne Rivera og Siqueiros sto i spissen for en kulturell revolusjon.

I 1920 gikk Tina Modotti om bord et dampskip i Genova for å dra til New York. Hun var svært vakker og endte i Hollywood. Men skuffet over at det bare var hennes ytre attributter Hollywood var interessert i, dro hun videre til Mexico. Kunstnerne Diego Rivera og David Alfaro Siqueiros kom til å bety mye for henne der.

Rivera og Siqueiros talte til det meksikanske folket, og ba dem om å kvitte seg med det inhumane politiske systemet. Tina Modotti ble grepet av alt hun så og hørte, og bestemte seg for å finne en plass i Mexico – etter revolusjonen. Hun fikk snart på rykte på seg for å være en glimrende fotograf, og hadde en rekke lidenskapelige forhold til forskjellige kunstnere, inkludert Diego Rivera.

I 1928 møtte hun Julio Antonio Mella, en kubansk revolusjonær studentleder, og forelsket seg i ham. Bare noen måneder senere ble han myrdet på åpen gate i Mexico City av kubanske motstandere. Ironisk nok ble Tina beskyldt for mordet. Etter en tid ble hun frikjent, men året etter ble hun beskyldt for å være innblandet i en sammensvergelse for å drepe den meksikanske presidenten. Hun ble utvist fra landet, og dro til Europa.

Etter flere år kom hun tilbake til Mexico. 1942, etter et tyngre måltid, fikk hun store fordøyelsesproblemer og døde før en lege kom til stede. Tusenvis av mennesker fulgte henne til gravstedet i Mexico.

Kanadisk produksjon
Originaltittel: "Tina in Mexico – a Feature Documentary about Tina Modotti"
Regi: Brenda Longfellow
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83