Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. november 2009 kl 19.55 Folk: Samba i havgapet

Søramerikansk spisskompetanse

Ariane de Oliveira (t.v.) er gift med Johnny de Oliviera (midten)og blir med på lasset fra Brasil når han og kompisen Gustavo Oliveira Costa (t.h.) skal hjelpe 4. divisjonsklubben Frøya Fotball til opprykk.(Foto: NRK)
Ariane de Oliveira (t.v.) er gift med Johnny de Oliviera (midten)og blir med på lasset fra Brasil når han og kompisen Gustavo Oliveira Costa (t.h.) skal hjelpe 4. divisjonsklubben Frøya Fotball til opprykk.(Foto: NRK)
Rapport fra øysamfunnet Frøya der fotballen engasjerer – kan to brasilianere hjelpe Frøya FK oppover i divisjonene?

Brasilianske fotballspillere hentes på flyplassen og kjøres til øykommunen Frøya på Trøndelagskysten. I en slags byttehandel får øyas ambisiøse fotballag tilført søramerikansk spisskompetanse - og de tilreisende får arbeid.

Manglet godfoten
Historien dreier seg om 4. divisjonlaget Frøya FK som i flere år har vært så nære på å rykke opp, men likevel har manglet den avgjørende godfoten. I år mener Frøya-sjef Jan Otto Fredagsvik bestemt at de skal klare det, ikke minst fordi han har greid å få Johnny de Oliviera og Gustavo Oliveira Costa med på laget. FOLK-redaksjonen blir med når fotballagets ledelse tar i mot den første av de to.

Johnny kommer fra nesten 30 varmegrader i Belo Horizonte til snøvær på Værnes. Han er nygift og har med seg sin Ariane til det kalde nord. Sammen skal de holde hus på Frøya i fem måneder. For Frøya FK er Johnnys viktigste jobb å bringe laget opp i 3. divisjon. Selv synes nok Johnny at den andre jobben er minst like viktig, den som gir ham penger. Det unge paret skal nemlig jobbe for lakseprodusenten Salmar, øyrikets mest suksessrike bedrift og fotballagets hovedsponsor.

Også neste sambaspiller finner sin plass ved transportbåndet på Salmar. Gustavo går inn i forsvarsrekka på laget og er i følge Frøyas hovedtrener, Roar Øverås, god nok til å spille i norsk 1. divisjon. I følge Frøya-sjef Fredagsvik er satsinga på fotballen del av en kommunal strategi for å styrke selvtilliten til den lille øykommunen, men ikke alle liker utviklinga. Onde tunger kaller Frøya FK et "kjøpalag". For Johnny og Gustavo er ikke den eneste importen – flere av spillerne på førsterekka er hentet fra Trondheim. Diskusjonen om lokal tilhørighet går nå så langt nede som i 4. divisjon!

Det smaker av stormannsgalskap når Frøya-laget formulerer målsettinga -opprykk i år og plassering i 2. divisjon innen 2012. Er det nok med to brasilianere, laksepenger og flotte ambisjoner? Men drømmen starter dårlig. Frøya sparkes ut av cupen allerede i andre runde, og laget går på en ny smell i seriens første hjemmekamp. Klarer de å finne godfoten med brasiliansk fotballhjelp?

Om serien
"Folk" er en dokumentarserie bestående av frittstående program som produseres i hele landet. Serien har som mål å vise litt av det store mangfoldet som finnes i det norske samfunn. I en god og hyggelige halvtime møter vi ulike hverdagshelter fra hele Norge.

Egenproduksjon (2009)
Programansvarlig: Tore Rosshaug, NRK Trøndelag, tel 73 88 12 00
Prosjektleder: Henning Skjæret
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no