Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. februar 2003 kl 20.25 Brennpunkt: Brennpunkt: Det pedofile nettet

Skremmende om pedofili

- I Norge straffes tagging hardere enn overgrep mot barn, sier
- I Norge straffes tagging hardere enn overgrep mot barn, sier "Brennpunkt"-journalist Arne Holm. (NRK-foto: Ole Kaland)
I august i fjor gjennomførte politiet en stor aksjon mot barneporno, der 160 nordmenn ble siktet for nedlasting av bilder som viser grovt misbruk av barn. De aller fleste norske brukerne har gått fri. Kveldens ”Brennpunkt” dokumenterer at mange overgripere fortsatt er på frifot til tross for politiets avsløringer.

I fem måneder har ”Brennpunkt” arbeidet med å avdekke et pedofilt nettverk som er med på å produsere og distribuere filmer med grove overgrep mot barn.

- I Norge straffes tagging hardere enn overgrep mot barn, sier ”Brennpunkt”-journalist Arne Holm, som sammen med producer Svein Bæren har laget denne dokumentaren. - Fordi strafferammene er lave, blir ikke etterforskningen prioritert nok. Barna mangler talsmenn, og blir ofret på voksensamfunnets alter.

Politiets aksjon i høst tok utgangspunkt i den amerikanske serveren ”Landslide”, som i flere år hadde distribuert grove misbruksscener med barn. Undersøkelser ”Brennpunkt” har gjort på den amerikanske serveren hvor materialet ble kjøpt, viser at mange flere personer kunne vært siktet. Mens mannen bak ”Landslide” allerede er dømt til mer enn tusen års fengsel i USA, vil de aller fleste nordmenn som har kjøpt bilder fra serveren trolig slippe unna.

Advarer mot opprørende bilder
”Brennpunkt”-redaktør Per Anders Johansen advarer foreldre mot å la barn se tirsdagens dokumentar.

- Dette er et av de tyngste og mest ubehagelige programmene redaksjonen har jobbet med, sier Johansen. – Enkelte av bildene som vi mener det er nødvendig å vise for å dokumentere overgriperne i det pedofile nettverket, er meget opprørende.

”Brennpunkt”-redaksjonen har hatt kontakt med både NRKs jurister og fagfolk i Redd Barna og Kripos for å vurdere materialet.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlig: Arne Holm
Producer: Svein Bæren
Redaktør: Per Anders Johansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96