Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. mars 2001 kl 19.30 Ut i naturen: Som gutt trodde jeg på alvene

Ut i naturen: Som gutt trodde jeg på alv


NRK1 tirsdag 20. mars kl 19.30
Ut i naturen: Som gutt trodde jeg på alvene

Undring i alveland

\"Som barn opplevde jeg en gang at jeg i morgendisen syntes jeg så dansende skikkelser over tjernet. Jeg trodde det var alvene fra eventyrene\". Slik starter denne undringens halvtime - et håndslag til alle som har bevart barnets fascinasjon over alle undere som skjer i naturen.

I Ut i naturen i kveld møter vi en mann som har levd et langt liv i nær kontakt med naturen. Vi følger ham gjennom barndommens intense opplevelser i dype skoger og høyt til fjells. Og ser hvordan mønstre han ikke visste var der, avdekkes. Hvordan kan for eksempel kongeørnparet jakte på samme sted år etter år, uten at artene den jakter på blir borte?

Og mens sammenhengen kommer for dagen, oppnår han gradvis forståelsen av hvor lite livet i naturen er basert på tilfeldigheter. At alt henger sammen - i en stor vev.

Sannheten som glapp
- Vi nordboere er i den heldige situasjon at vi har natur som er forholdsvis lett tilgjengelig. Likevel ser vi oss ikke som en del av naturen på samme måte som den gamle bondekulturen eller tidligere tiders naturfolk. Var det noen sannheter som glapp idet avstanden mellom vårt hverdagsliv og naturen ble større? spør programskaper og fotograf Ulf Myrvold.

- Jeg ønsker å fjerne meg litt fra det vitenskapelige synet på naturen. Det som framstiller naturen og alt levende bare som en alles kamp mot alle, med det ene mål å spre sine gener, sier Myrvold

Nærkontakt med naturforståelsen
Gjennom nær kontakt med kongeørnen i dens mektige landskap, skogens mangfoldige liv, fra spurveugle og hønsehauk til tyrihjelm og trebukk, får vi innblikk i de sammenhengene som rår i naturen. Alt mens fortelleren får tak i en ende av en tråd, som han kunne spunnet videre på i det uendelige.

Tilbake til alvene
Men så, når man så vidt begynner å ane konturene av et mønster, kastes man inn, eller tilbake til alvenes verden igjen. For hvordan kan alle disse undrene skje? Og hvordan kan man la være å fascineres over at et bittelite frø blir til en vakker blomst, eller et digert tre? Eller hvordan en svalestjert forvandler seg fra larve til sommerfugl? Ikke rart man trodde på alvene....

NRK1 tirsdag kl 19.30
Sendes også onsdag kl 11.30 og på NRK2 lørdag kl 18.00.

Naturprogram fra NRK Faktaavdelingen, Naturredaksjonen
Ved: Ulf Myrvold
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)


Bilder
1. Går det an å tro på alver i vår moderne tidsalder? Det er spørsmålet programskaper Ulf Myrvold inviterer oss til å filosofere over i Ut i naturen i kveld. (Foto: Asgeir Helgestad)

2. \"Alvepiken\" er full av undring over naturens undre. (Foto: Asgeir Helgestad)