Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 17. september 2000 kl 20.10 Bokbadet

Bokbadet (ttv)


NRK2 søndag 17. september kl 20.10
Bokbadet (2:15)

Et møte med nobelprisvinneren Günter Grass

Anne Grosvold fikk et eksklusivt intervju på Goethe-instituttet med Günter Grass under forfatterens korte Oslo-besøk i slutten av august. Vi møter en piperøykende Grass i svært godt lune.

Günter Grass forteller om sine oppfatninger om politikk, om skriveprosessen, om sitt forhold til Danmark hvor han ferierer hvert år, om snegler, om det å være en berømt forfatter, om \"Blikktrommen\", om andre kunstarter, om sin siste bok \"Mitt århundre\", om det å være bestefar og ikke minst, om å være nobelprisvinner.

Nobelprisen i litteratur 1999
- Hver høst i nesten 20 år har det samme gjentatt seg, sekretæren min begynner å bli nervøs, venter på at telefonen skal ringe....Jeg ble ikke overrasket over at jeg fikk prisen, men jeg er heldig som fikk den nå, og ikke da jeg var yngre. Det påvirker meg mindre i dag, det er ikke fullt så skremmende å være i rampelyset. Jeg forsøker, i beste forstand, å ta det hele ironisk. Du forstår, jeg ble berømt da jeg var 32 år gammel, og det var skrekkelig, sier Günter Grass. - Det blanke arket er mye mer fryktinngytende etter at du er blitt berømt. Men berømmelsen i seg selv er kjedelig, det forstod jeg fort, det er bare det samme som gjentar seg hele tiden, igjen og igjen

Om å være forfatter
Günter Grass liker yrket sitt. Samtidig vet han at mange forfattere forsøker å innbille folk at det er grusomt, at de hater arbeidet sitt og hvor vanskelig det er.

- Og det er vanskelig, sier han. - De blanke arkene er forferdelige i starten, men etter hvert som man klarer å få fram noe, å skape noe med penn og papir - det er helt fantastisk!

NRK2 søndag kl 20.10

Bilde
Anne Grosvold fikk et eksklusivt intervju med Günter Grass under hans korte Oslo-besøk i slutten av august (NRK-foto: Scanpix)

Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Ales Ree
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)