Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. mai 2000 kl 19.30 Schrödinger spesial

Schrödinger spesial (ttv)

NRK1 tirsdag 2. mai kl 19.30
Schrødinger spesial

Darwins revansje

Nesten 150 år etter at \"Artenes opprinnelse\" sendte sjokkbølger gjennom verden, er Darwin mer aktuell enn noensinne. Samtidig som amerikanske fundamentalister prøver å holde utviklingslæren unna skolene, opplever Darwins teori en ny vår, på helt nye felter. Det er snakk om en ny \"darwinsk revolusjon\"!

Forskere fra alle mulige felter har nemlig funnet ut at Darwins oppskrift på hvordan nye fenomener kan utvikle seg, kan brukes til å forklare mye mer enn artenes opprinnelse. Oppskriften kan blant annet brukes til å utvikle nye dataprogrammer, organisere kommunikasjonsnettverk, konstruere jetfly og forklare universets opprinnelse.

I kveldens spesialutgave av Schrödingers katt møter vi forskere fra inn- og utland som jobber med nye måter å bruke Darwin på. Vi møter norske forskere som prøver å forklare fiskens vandringer i Barentshavet, og vi blir med på forskningstokt.

Vi møter blant andre kosmologen Lee Smolin, som bruker Darwin til å forklare hvorfor universet er konstruert som det er. Vi møter også mannen som startet denne bølgen, matematikeren John Holland.

NRK1 tirsdag kl 19.30

Programmet er produsert for Schrödingers spesial av Univisjon, Bergen
Manus og regi: Bjørn Vassnes
Programleder: Eiliv Flakne
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123