Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 22. august 2002 kl 19.30 Normannerne

Hertug av Sicilia

Piet van Deurs følger normannerne helt til Sicilia (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
Piet van Deurs følger normannerne helt til Sicilia (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
Etter å ha inntatt Messina sender normanneren Roger stolt byens nøkler til storebror Robert Guiscard. De to brødrene savner neppe de kalde og våte vintrene hjemme i Hauteville – eller Højby – som stedet het den gang man snakket dansk i Normandiet.

Nå står Sicilia for tur. Med ekte normannisk list og iherdighet gir de seg i kast med oppgaven, og sprer skrekk og uhygge blant Palermos innbyggere med raffinert psykologisk krigføring.

Religionsfrihet
Piet van Deurs rapporterer nå fra Sicilia, og den avgjørende erobringen av hovedstaden Palermo. Robert viser seg å være overraskende mild mot de beseirede araberne, og de får lov til å beholde sin muslimske tro. Men han er jo pavens allierte, og beslutter seg derfor for å gjenvinne Mariakirken, som var sete for den gamle bysantinske erkebiskopen. De siste to hundre årene har kirken blitt brukt som moské.

Vakre titler
Akkurat som Vilhelm Erobreren seks år tidligere kunne bytte ut sitt forhatte tilnavn ”bastarden”, kan Robert Guiscard legge bak seg at han har vært en simpel landeveisrøver. Han er nå hertug av Sicilia, mens lillebroren er blitt utnevnt til storgreve.

Om serien
I denne danske produksjonen tar Piet van Deurs oss med på en historisk reise i normannernes fotspor. Gjennom arkeologi, historie og antropologi ser vi nærmere på hva som skjer med vikingenes etterfølgere.

Dansk produksjon i ni deler fra 1999
Originaltittel: Normannerne
Produksjon: DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 72 36

Bilde
Piet van Deurs følger normannerne helt til Sicilia (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)