Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 1. desember 2004 kl 20.55 Bokbadet

Oppvekstroman fra Bærum

Nikolaj Frobenius er gjest hos bademester Anne Grosvold (Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix)
Nikolaj Frobenius er gjest hos bademester Anne Grosvold (Foto: Ørn E. Borgen/Scanpix)
Nikolaj Frobenius har skrevet en bok om en ganske vanlig drabantbygutts barndom og ungdom. Han vokser opp blant de talløse nye rekkehusene og blokkene på Rykkinn i Bærum. I kveld er forfatteren badegjest hos Anne Grosvold.

Hovedpersonen i "Teori og praksis" som også heter Nikolaj, er barn av sekstiåtterforeldre – faren har til og med tegnet drabantbyen i Bærum der familien bor og Nikolaj vokser opp. Alt er så riktig – i teorien. I praksis må Nikolaj gjøre opprør mot foreldrene og deres generasjons verdier.

"Teori og praksis" er en "løgnaktig selvbiografi" i følge forfatteren. Det er en nesten sann roman om arkitektsønnen Nikolaj og hans familie, som flytter inn i farens teoretiske paradis i 1972. Det er en fortelling om kulturradikalernes forventninger og tap, om pønkens energiske, umålrettede opprør, om rus og galskap, om normalitet som avføder krise. Og det er en skildring av et helt usedvanlig forhold mellom far og sønn.

Nikolaj Frobenius (f. 1965) er en av Norges mest interessante forfattere, og har skrevet romaner, dramatikk og filmmanus. Han brøt gjennom i utlandet med "Latours katalog" i 1996.

Egenprodusert litteraturprogram fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Anne Grosvold
Prosjektleder: Ales Ree
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Vises også i Nett-TV.