Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 28. mars 2012 kl 20.15 Helt patent!

Barberhøvelens historie


Finn Arve Sørbøe ser på barberhøvelens historie og behovet for denne. Vi besøker bartskjærerlauget i Bergen på slutten av 1500-tallet, der man kunne få gjort alt fra barbering til amputasjon, og ser på hårmoter opp gjennom tidene.

Om serien
Bli med på en reise i oppfinnelsenes opprinnelse! Finn Arve Sørbøe forteller om hvordan folk løste ulike utfordringer i forkant noen av våre mest brukte oppfinnelser, og vi besøker patentkontoret. Hvilke oppfinnelser blir det tatt patent på i våre dager?

Har vi oppfunnet det vi trenger? Mye kan tyde på at det er vanskelig å være stor oppfinner. Ikke alt det oppfinnere pønsker ut av supre ideer blir møtt med samme entusiasme.

Oppfinnelsene du får lære mer om i denne serien er blant annet tidsmåleren (eller klokka), støvsugeren, meteren, telefonen, vannklosettet og barberhøvelen. Hvem fant dem opp? Når skjedde det? Og hvordan i all verden ble de til?

Programleder er skuespiller Finn Arve Sørbøe, kjent fra sine forestillinger på teaterscenen og barne-TV serien "Ugler i mosen".


Produsert av NRK Troms og Finnmark.
Regi: Gunnar Hammer og Esben Holm
Prosjektleder: Christin Thobroe
Pressekontakt: Nathalie Sprus , 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900