Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 14. april 2001 kl 17.05 Kvardagsliv: Nye horisontar

Kvardagsliv: Nye horisontar (ttv)


NRK1 påskeaften 14. april kl 17.05
Kvardagsliv (3:5)

Den store flyttesjauen

En av tre nordmenn har i 1903 flyttet fra bygd til by. Eller til Amerika. Kristiania er førstevalget, men også andre store byer får tilvekst av folk fra distriktene. Flytting og nye horisonter er tema i det tredje programmet i serien \"Kvardagsliv\". Vi får se unike klipp fra hele dette århundret og intervjuer med folk som forteller om sin opplevelse av flyttingen.

Ved begynnelsen av århundret var industrien i sterk vekst. Og aldri før hadde så mange kvinner vært ute i arbeid. Ungjenter fra bygdene reiste inn til byene for å ta post som tjenestejenter. Noen av dem fikk ikke jobb, simpelthen fordi de var nordlendinger. Mange nordlandsjenter opplevde å ikke få huspost fordi de hadde feil dialekt. La de om til østlandsdialekt, så var saken annerledes.

Drømmen om eget land
Den store utvandringen til Amerika tok slutt i 1923. Men før dette hadde nordmenn flyktet i hopetall over Atlanteren. Drømmen om eget land og å være sin egen herre var drivkraften for de fleste. Men det var fortsatt mange muligheter for nybrott i Norge. Jæren var et av de distrikter som ble utbygget i denne perioden.

Den virkelig store flyttesjauen fra bygd til by startet etter andre verdenskrig. Men dette hadde sine konsekvenser. På 25 år ble 70.000 småbruk lagt øde. Og 1200 bygdeskoler ble lagt ned. På de samme 25 år flyttet én million nordmenn til større byer i Norge. Det var flere jobber å få, og ungdommen forlot bygdene for å studere ved universitetene i de store byene. Mannfolkene ble pendlere og kjørte pendlerbuss hver mandag morgen kl 04.30 til Oslo for å bo på hybel og jobbe i storbyen hele uken.

Charter for alle
På slutten av 50-tallet hadde vi bedre råd, og solhungrige nordmenn kastet seg på charterbølgen. De første turene gikk til Mallorca, Costa Brava og den spanske solkysten. Oppvarmet svømmebasseng, ferske appelsiner og billige drikkevarer lokket nordmenn i hopetall til varmere strøk. Aldri før hadde nordmenn reist så mye.

Om serien
NRK har laget en serie på fem programmer som skildrer dagliglivet for vanlige folk gjennom det siste århundret. I tillegg til et rikholdig filmarkivmateriale forteller folk fra ulike deler av landet hvordan de har opplevd hendelser og utvikling.

Serien har fem sentrale tema: \"Eit nytt kvinneliv\" som skildrer kvinnens utvikling i samfunnet fra begynnelsen av dette århundret og frem til i dag, \"Då Noreg blei mindre\" som handler om kommunikasjon, \"Vekst og velstand\" om industrireising og oljealder, \"Den store flyttesjauen\" - fra bondeland til bysamfunn og \"Å vera norsk\" som tar for seg nordmenn og vår identitet.

NRK1 lørdag 17.05

Egenprodusert dokumentarserie fra Faktaavdelingen
Prosjektleder: Olav Øverland
Regi og manus: Marie Sjo og Tor Segelcke
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilder
1.Utvandringen var stor ved århundreskiftet. Her om bord på \"Hellig Olav\", 25. august 1904, på vei til Amerika. (Foto: Norsk Folkemuseum, A.B. Wilse)
2.Emigrantskipet Montebello - klar for avgang til Amerika! (Foto: Norsk Folkemuseum, A.B. Wilse)