Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 13. september 1999 kl 21.05 Folkets århundre: Soloppgangens land

Folkets århundre: Soloppgangens land (tt


NRK2 mandag 13. september kl 21.05
Folkets århundre (15:26) Soloppgangens land

Det japanske mirakel

I serien om vårt århundre er vi kommet fram til de økonomiske eventyr som i 50-årene begynner å ta form i Japan. Denne vesle nasjonen, knust etter verdenskrigens påkjenninger, viser en flid og industriell dyktighet som legger grunnlaget for en ny økonomisk stormakt.
Før 1950-årene tar slutt er Japan blitt verdens største skipsbyggernasjon. Man påstår at japanerne utelukkende har basert sin utvikling på industriell kopiering og lavtlønnsarbeid, men det er langtfra hele sannheten. Snart er Japan på høyde med vestlige land teknologisk, økonomisk og utdannelsesmessig.
I denne delen av britenes fremragende tv-rapport om vårt århundre får vi også et innblikk i Koreakrigens konsekvenser.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike personer og vanlige mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK2 mandag kl 21.05
Tidligere sendt NRK1 14.12.98

Bilde
1. Kwak Man Young fra Korea flyktet fra det kommunistiske regimet i nord.

2. Miyoshi Ohba arbeidet som sykepleier i Nord-Japan i 50-årene.

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century
Norsk kommentar: Ole Christian Lagesen