Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 24. oktober 2009 kl 21.40 Dokumentar: Murderball - rugby i rullestol

Hardbarka rullestolbrukere

Mark Zupan er en av spillerne på det amerikanske rullestolrugby-laget. (Foto: Paramount Pictures)
Mark Zupan er en av spillerne på det amerikanske rullestolrugby-laget. (Foto: Paramount Pictures)
Denne Oscarnominerte dokumentaren røsker opp i alle fordommer du måtte ha om rullestolbrukere. Vi følger det amerikanske landslaget i rullestolrugby, også kjent som "murderball", og deres kamp for å vinne OL-medalje.

Murderball er kallenavnet for rugby i rullestol. Hvorfor det har fått et slikt kallenavn, kan forklares med at spillerne sitter i spesiallagde rullestoler og slåss mot motstanderen helt til han faller av stolen. Rugbyballen skal frem. Full kontakt er lov, og hjelm er ikke påbudt. Det er med andre ord ingen sport for pyser.

Pinlig ærlighet
Vi får et innblikk i spillernes bakgrunn, og underveis snakker de åpent om deres liv i rullestol og følelser rundt det. I tillegg deler de sine historier om hvordan de ble tvunget til et liv i rullestol. Historiene er tragiske og involverer alt fra bilulykke, slåsskamp, skuddskade til hissig bakterie.

Dokumentarens spillere forteller også om sitt seksuelle liv. De ønsker å avlive alle myter om at rullestolbrukere ikke kan være seksuelt aktive. En av de meste profilerte spillerne, Mark Zupan, har i ettertid fortalt hvor flau han ble da moren hans så scenene der han fortalte om sine bragder.

Stort pågangsmot
Den røde linjen gjennom dokumentaren er deres pågangsmot og konkurranseinstinkt. De har ett mål, og det er å vinne OL-medalje i Athen. I hvert fall når kampen er mot deres største fiende, Canada.

Dokumentaren bærer en lærdom om det å reise seg igjen, etter at livsgnisten – og ryggraden- har blitt knust.


Amerikans dokumentar fra 2005
Original tittel: Murderball
Regi: Henry Alex Rubin, Dana Adam Shapiro
Med Mark Zupan, Joe Bishop, Keith Kavill med flere.
Pressekontakt: presse@nrk.no, tlf: 90 94 27 08
Tv-seere bes å kontakte Publikumsservice , tlf: 815 65 900