Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. desember 2002 kl 20.45 Opp i røyk: Cannabis

En historie helt borti hampen!

Torkjell Berulfsen utenfor Cannabis College i Amsterdam (Foto: Torstein Vegheim)
Torkjell Berulfsen utenfor Cannabis College i Amsterdam (Foto: Torstein Vegheim)
Cannabis-plantens kjemiske sider har vært kjent i århundrer, og Torkjell Berulfsen tar i kveld seerne med på en reise i hasjens og marihuanans verden.

Cannabis-planten, eller hampen, har vært brukt, og brukes fortsatt, til mye praktisk som tauverk, sekkestrie, klær og kremer. Selv de gamle gutter Amundsen og Nansen hadde tauverk av hamp om bord på sine skuter, men ingen av dem fant på å røyke hampen.

Medisin
I Sentral-Asia og Kina kjente man tidlig – faktisk 1500 år f.Kr - til cannabis-plantens beroligende og smertestillende effekt. Den ble lenge brukt medisinsk, også i vår del av verden kunne man få den på resept, men to mennesker som røyker hasj eller marihuana, reagerer ikke likt.

Ellers forsterker stoffet den tilstand du er i. Er du harmonisk og glad, blir du enda mer harmonisk.

Partydop
I forrige århundre kom marihuana fra Mexico til New Orleans, hvor jazzklubbene florerte og musikerne slett ikke hadde noe imot litt stimulans.

I 1845 fantes det hasj-klubber i Paris. På den tiden var orientens mystikk høyeste mote, men senere gikk det utfor med det narkotiske stoffet. Avholdsbevegelsen kom på banen, og alle rusmidler ble bannlyst.

I 1920 var en amerikaner ved navn Volstead på plass med en hevet pekefinger mot alt som smakte av rus. – Med det navnet kan vi tenke oss hvor han opprinnelig kom fra, sier Berulfsen. I 1951 ble det satt fram et forslag i kongressen i USA om at det å eie eller besitte hasj eller marihuana skulle straffes med døden. Så ille gikk det ikke. 250 år i fengsel fikk holde.

Senere ble cannabis den store partydopen hos en hel generasjon, som ønsket sin egen rus. Ungdommen satt helt passive og røykte – og soldatene i Vietnam var også passive av røyk. 75 prosent av soldatene hadde røykt marihuana.

Avkriminalisert
I kveldens program har Torkjell Berulfsen blant annet tatt turen til hampens hovedsete i Europa, Amsterdam i Nederland, hvor bruk av hasj og marihuana er avkriminalisert. Her oppsøker han eksperter i butikkene, og vi blir med en tur inn på Cannabis College, hvor cannabis-plantene trives og gror.

Programmet inneholder også glimt fra to filmer, den norske filmen ”Himmel og helvete” fra 1969 og ”Cheech & Chang” fra 1971.

Om serien
”La Diva Nicotina” – nytelsens store skjøge har én gang for alle bitt seg fast på denne kloden vår. Hun er elsket av finansministre og hatet av helsemyndigheter, men det er ikke den siden av historien Torkjell Berulfsen tar opp i serien ”Opp i røyk”. Dette er historien om tobakksplanten, og hvordan den i sine mange bruksformer kom til å legge jorden under seg. Intet annet nytelsesmiddel er blitt så populært uansett kulturbakgrunn, religion, geografi eller kjønn. I neste program, som er det siste i serien, skal det handle om cannabis. Hampen har gitt oss rep, klær, rus – og for enkeltes vedkommende: bortimot livstid i fengsel.

Egenprodusert dokumentar
Programleder Torkjell Berulfsen
Prosjektleder Haagen Guttu
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83