Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 torsdag 29. november 2007 kl 21.25 Du er avslørt!

Byens spilleregler

Dr. John Marsden blir med på voldsomme politiøvelser. Er det likevel mer stressende å pendle til jobb? (Foto: BBC)
Dr. John Marsden blir med på voldsomme politiøvelser. Er det likevel mer stressende å pendle til jobb? (Foto: BBC)
Hvor mye påvirker bylivet adferden vår? I kveld ser Dr. John Marsden nærmere på byboerne.

Minner vår oppførsel seg mer om dyrerikets når vi bor oppå fremmede i en by? Og hvorfor flykter så mange ut av byene til en mindre stressende tilværelse på landet?

Urbant stress
Byen har sin egne spilleregler, og Dr. John Marsden utforsker den urbane etiketten vi må innrette oss etter. Ved hjelp av eksperimenter utført på intetanende forbipasserende ønsker han å finne ut om overbelastning av sansene og anonymiteten i byen gjør oss ansvarsløse, forvirrede og voldelige.

Marsden tester også sitt eget stressnivå. Hva er mest slitsomt: å bli med politiet på en øvelse der de skal stanse gatekamper, eller å pendle kollektivt til jobb i rushtiden? Og hvorfor er en enkel reise til jobb som vi gjør hver dag så slitsom?

I tillegg møter Marsden virkelige voldsofre, og ser nærmere på hvordan hjernen kan finne viktige tegn på sårbarhet hos andre ut fra måten de beveger seg på. Vil offerets kroppspråk avsløre hans redsel i møte med potensielle voldsmenn, og kan man lære seg å skjule slike tegn?

By eller land?
Men hvor sann er myten om det stressende bylivet og den fredelige landsbygda? Marsden møter to par som lever hver sine drømmeliv: det ene i byen, og det andre på landet. Hvor mye påvirker omgivelsene adferden deres?

Om serien
Føler du deg høyt hevet over instinkter, overlevelsesmekanismer, sosiale hierarkier og fobier? Tro om igjen, hevder denne britiske serien. I fire episoder blir vi med når psykolog og forsker John Marsden ser nærmere på hvorfor vi mennesker gjør som vi gjør.

For ifølge Marsdens forskning lar vi oss styre langt mer av gener, hormoner og oppvekst enn av vår egen frie vilje. Men hva har størst innflytelse, gener eller oppdragelse? Og hvordan følger barndomsopplevelser oss gjennom livet i form av tankesett og handlingsmønster? Hva gjør det med mennesker å bo i en stor by? Hvorfor er noen mennesker gode løgnere, mens andre blir avslørt før de i det hele tatt åpner munnen?

Britisk underholdningsdokumentar i fire deler (2006)
Produsert av BBC
Originaltittel: Exposed
Episodetittel: City Life
Programleder: Dr. John Marsden
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no